24.07.2020-13:31 (Son Güncelleme:28.04.2024-19:35)


1

Türkiye, Meis Adası'nda füze denemesi yapmak için 2. bir NAVTEX yayınladı. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca yayınlanan NAVTEX, 18 Ağustos 2020 tarihinde 06.00'da başlayacak, saat 15.00'de bitecek. Türkiye, daha öncesin de Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin Meis Adası etrafında yapacağı sondaj çalışmaları için NAVTEX yayınlamıştı. Yunanistan da misilleme bir karşılık vererek korsan bir NAVTEX yayınlamıştı.



2

Ege Denizi'nde gerilim giderek tırmanıyor. Türkiye'nin Meis Adası'nın güneyi ile doğusunda yapacağı sondaj çalışmaları sebebiyle NAVTEX ilan etmesi Yunanistan'da telaş yarattı. Ne yapacağını bilemeyen Yunanistan'da Genel Kurmay Başkanı Floros acilen ülkesine geri döndü. Yunan ordusunda izinler iptal edildi, savaş gemilerinin % 85'i toplandı. Korsan Navtex ilan edildi. Türkiye de istikrarlılığına devam etti, korsan NAVTEX'i tanımadığını belirtti. Bir NAVTEX daha yayınlandı ve 18 Ağustos tarihinde Meis Adası'nın güney bölgesinde füze denemesi gerçekleştirileceği belirtildi.



3

TÜRKİYE'DEN NAVTEX HAMLESİ

TÜRKİYE'DEN NAVTEX HAMLESİ

Türkiye Sismik Araştırma Gemisi Oruç Reis'i Meis Adası'nın güneyi ile doğusunda sondaj faaliyeti yapmak için vazifelendirdi. Yunanistan'ın taciz etmesini ve güvenliği zaafiyete düşürmesini önlemek için NAVTEX ilan edildi. 2 Ağustos tarihinde kadar duyurulan NAVTEX ardından Yunanistan karıştı. Türkiye'nin NAVTEX hükmünün ardından Yunanistan telaş yaptı. Kararın duyurulmasından saatler sonra Yunan Genelkurmay Başkanı Floros, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden ülkesine acilen geri dönüş yaptı. Yunan medyasında yer alan haberlere göre; orduda izinler iptal edildi, çalışmalar başladı.



4

KORSAN NAVTEX İLAN ETTİLER

KORSAN NAVTEX İLAN ETTİLER

Yunanistan, Türkiye'ye karşı misillemeyle yanıt vermek için korsan NAVTEX ilan etti. Türkiye de, Yunanistan'ın telaşlı hamlelerine karşı soğuk kanlı bir tutumla sakinliğini korudu. İstikrarlılık vurgusu yapılarak Yunanistan'ın NAVTEX'inin korsan olduğu belirtildi. Gelen açıklamada, Antalya'daki radyo istasyonu haricinde alanda bildirim yapılabilecek resmi bir istasyon olmadığı kaydedildi. Yunanistan siyaseti ve ordusunun tek odağı Meis Adası'ndaki sondaj faaliyet iken, iki senaryo üstünde durulduğu belirtildi. Yunanistan, Oruç Reis'in tek bölgeye gitmesi halinde savaş gemileri ile karasularından hadiseyi izleyecek. Sondaj esnasında müdahale ederek Oruç Reis'i önlemeye çalışacak. 2. senaryo da, Oruç Reis'in, Türk savaş gemileri ile gitmesi. Böyle bir Yunanistan savaş gemilerini devreye alma planı içerisinde. Yunanistan gemilerinin % 85'ini topladı ve çalışmalarına devam ediyor. Harekete geçmek için de Oruç Reis'in Kaş'tan yola çıkmasını bekliyor.



5

TÜRKİYE'DEN YUNANİSTAN'I DELİRTECEK BİR ADIM DAHA

TÜRKİYE'DEN YUNANİSTAN'I DELİRTECEK BİR ADIM DAHA

Yunanistan'ı delirtecek bir adım daha atıldı. Türkiye, 18 Ağustos tarihinde füze denemesi için 2. bir NAVTEX yayınladı. NAVTEX, 18 Ağustos 2020'de saat 06.00'da başlayacak, 15.00'de bitecek. Açıklama Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı aracılığıyla yapıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR