Yunan gazetesi Ta Nea'den Türkiye hakkında iddia üstüne iddia!

Yunan gazetesi Ta Nea, Türkiye'nin Fransa'dan Rafale savaş uçaklarının tedarikini istediğini ileri sürdü. Diğer yandan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, ABD'ye yapacağı ziyaret esnasında F-35'leri gündeme getirecek. İşte haberin detayları...

18.07.2022-17:05 - (Son Güncelleme: 18.07.2022-17:05)

Yunan lobisine yakınlığı ile bilinen Demokrat Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone tarafından sunulmuş olan ve Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ile F-16 modernizasyon kitlerinin satışını kısıtlayan yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde yapılmış olan oylamada kabul edilmişti. Böylece Türkiye'ye F-16 satışı 2 şarta bağlanmıştı. 

Şartlar ise şu şekilde:

-Biden'ın bu savaş uçaklarının Türkiye'ye satışının ABD çıkarına olduğunu teyit etmesi üzerine

-Tedarik edilecek jetlerin, Yunan hava sahasını ihlal etmeyeceğinin garantisinin verilmesi


Konuyla ilgili taraflardan açıklama gelmedi

Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Ta Nea konu hakkında, Türkiye'nin bu gelişmenin ardından harekete geçtiğini öne sürdü. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa lideri Emmanuel Macron arasında telefon görüşmesi yapılmış ve SAMP/T hava savunma sistemlerinin son durumu ise ele alınmıştı.

Ta Nea konuya yönelik, SAMP/T dışında Türkiye'nin Fransa'dan Rafale savaş uçakları satın almak istediğini de yazdı. Fakat konuya ilişkin taraflardan henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

F-35’lerin alımı görüşecek

Diğer yandan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, ABD'nin başkenti olan Washington'ı ziyaret ederek ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile görüşecek. Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi ise, Panagiotopoulos'un ABD ile şu anda bir hayli yüksek olan askeri işbirliğini daha da artırmayı planladığını ifade edilirken, ikilinin F-35'lerin alımı konusunda görüşeceği de belirtildi. 

Talep mektubu gönderildi

Ayrıca Yunanistan yönetimi, 20 adet yani bir filo F-35 savaş uçağı satın almak için, geçtiğimiz ay içerisinde ABD'ye resmi talep mektubu göndermişti.

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis konuya ilişkin, NATO zirvesinin ardından gazetecilere yapmış olduğu açıklamada bir F-35 hava filosu almak istediklerini ve ikinci bir filo için de opsiyonu bulunduklarını ifade ederek, "Geçtiğimiz günlerde gönderdiğimiz talep mektubu bu sürecin bir parçasıydı" şeklinde ifade edildi. Miçotakis uçakların teslimatının 2027-2028 içerisinde başlamasını beklediklerini dile getirmişti.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal