Yol Yapım Çalışmasında Heyecan Veren Olay: Lahit İçinde 'Hermes' Figürlü Altın Yüzük!

Toprağın altından tarih çıkmaya devam ediyor. Ordu'da yapılan yol yapım çalışmasında herkesi şaşkınlığa düşüren bir şeye rastlandı. İşte yol çalışması esnasında rastlanan tarihi kalıntılara ilşkin görüntüler ve detaylar.

25.12.2021-14:23 - (Son Güncelleme: 25.12.2021-14:23) Yol Yapım Çalışmasında Heyecan Veren Olay: Lahit İçinde 'Hermes' Figürlü Altın Yüzük!

Ordu Fatsa'da yol yapım çalışmasında adeta tarihe ışık tutacak nitelikte tarihi kalıntılara ulaşıldı. Görenleri hayrete düşüren çok  önemli bir  lahit mezara rastlandı. Başlatılmış olan kazıda üzerinde 'Hermes' figürü olan bir yüzük ve daha birçok tarihi esere rastlandı. Ordu'nun Fatsa ilçesinde, yol yapım çalışması esnasında ortaya çıkarılmış olan Roma Antik dönemine ait olduğu anlaşılan 8 adet lahit mezarın bulunmuş olduğu bölgede acil kurtarma kazıları devam ediyor.  Kazılarda, üzerinde tanrı 'Hermes' figürü yer alan, kırmızı akik taşlı gümüş yüzük ile çeşitli tarihi kalıntılara rastlanıldı.

HERMES FİGÜRLÜ YÜZÜK BULUNDU

DHA'nın yapmış olduğu habere göre, Fatsa'nın Kurtuluş Mahallesi'nde yer alan 3'üncü derece doğal sit alanı üzerinde ki yol yapım çalışmaları esnasında belediye çalışanı kepçe operatörü, beton bir tabaka olduğunu fark etti. Çalışmayı hemen durdurmuş olan ekipler, bölgede inceleme yaptı. İlk yapılan incelemenin hemen sonrasında beton tabakanın, yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanmakta olan Roma Antik dönemine ait lahit mezarlar olmuş olduğu tespit edildi. Durumun bildirilmesinin hemen ardından  bölgeye gelmiş olan yetkililer, ilk mezarı açtıkları zaman; içinde insan kemik kalıntılarının yanı sıra sikkeler, cam bilezik, altın yüzük, kemer tokaları ve tüm olarak cam gözyaşı şişesi, pişmiş topraktan yapılmış testi ve bunların yanı sıra dağınık şekilde formu belli olmayan cam şişeler buldu. Ekipler, güvenlik şeridi ile kontrol altına almış oldukları bölgeye girişlere yasak getirdi. 30 dönüm araziyi kaplamakta olan alanda kalan özel mülkiyetlerin kamulaştırılması amacı ile çalışma başlatıldı.

HERMES

Kamulaştırma çalışmalarının yanı sıra bölgede acil kurtarma kazısı yapılmaya başlandı. Yapılmış olan kazı çalışmalarında, 8 mezarlık ve dağınık bir halde bulunan çok sayıda insan ve hayvan kemiklerine rastlanıldı. Kazı çalışması esnasında '2 numaralı' olarak belirlenmiş olan mezarda; sol el parmak kısmında 1 altın ve üzerinde 'Hermes' figürü yer almakta olan, kırmızı akik taşlı 1 gümüş yüzük ile cam bilezik ve cam şişe parçası, boyun kısmında kolye boncukları ve bronz kolye ucu ve bunların yanı sıra karın kısmında bronz madeninden kemer tokasına rastlandı. Bölgede kurtarma çalışmalarının devam edeceği ifade edildi.

LAHİT

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal