Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklama doğrultusunda yerli yatırımları desteklemek amacıyla yeni bir projeye imza atıldı. Sektörler ile işbirliği içerisinde olan YÖK, öğrencileri burs imkanı tanıyacak. Üniversitelerde bazı bölümleri tercih eden öğrencileri 1.000 TL ve 6.000 TL arasında geri ödemesiz burs verilecek. İşte burs verilecek olan o bölümler…
Yükseköğretim Kurulu sektörlerle işbirliği kapsamında YKS tercihlerinde belirli bölümleri seçecek öğrencileri burs imkanı tanıyacak. Geri ödemesiz olarak verilecek olan burslar öğrencilere maaş gibi verilecek. Fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk 15 tercihinde yer verecek öğrencileri ilk 3 sıralamada yerleşen kişiler geri ödemesiz olarak burs alabilecek. Bununla birlikte yapay zeka mühendisliği ve yapay zeka veri mühendisliği lisans programlarına ilk yer veren ve ilk 3 sırada yerleşen öğrenciler burs imkanından yararlanabilecek. YÖK tarafından lisans öğrencilerine verilen destek bursları 3 bin 23 öğrenciye aylık 1000 TL şeklinde verilmektedir.
Petrol ve doğalgaz sektörü için yerli ve milli insan kaynakları geliştirmek amacıyla YÖK ile özel sektör arasında bir proje gerçekleştirildi. Yapılan işbirliği kapsamında bu yıl ilk kez belirli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burs imkanı tanınıyor. YKS’de ilk 2 bin veya ilk 10 bin sıralamada yer alan öğrenciler bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği ve metalürji ve malzeme mühendisliği bölümlerine yerleşmeleri ile 6 bin TL burs alacaklar. YKS sıralamasında ilk 25 bine giren öğrenciler ise petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği programlarına yerleşmesi durumunda 6 bin TL burs alabilecek. YÖK tarafından yapılan anlaşmalar kapsamında TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’yla da bir anlaşma imzalandı. Harita ve geomatik mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencilere ise aylık 3 bin 500 TL ödenecek.
Yüksek Öğretim Kurumu ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği arasında 2020 yılında imzalanan proje kapsamında öğrencilerin maden sektörüne alımları yapılacak. Tercih ettiği ilk 5 bölümden birinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği veya cevher hazırlama mühendisliği yer alan öğrenciler ve ilk 65 binde yer alması kaydıyla İstanbul ve Ankara'daki üniversitelerde okuyan öğrencilere asgari ücret kadar ödeme yapılacak. Bununla birlikte ilk 5 tercihinde tekstil mühendisliği veya deri mühendisliği olan bölümler ise burs alan bölümler arasında yer alıyor. Burs imkanından yararlanan öğrenciler çalışma taahhüdü vermeleri durumunda 5 yıl iş garantisi bağlanacak.
Organize Sanayi bölgeleri içerisinde yer alan özel Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler ise destek imkanlarından yararlanacak. Bu liselerde öğrenim gören öğrenciler için yapılacak ödeme şu şekildedir:
Ayakkabı ve saraciye teknolojilerinde 9 bin 297 TL. Bilişim teknolojilerinde 8 bin 800 TL. Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 11 bin 768 TL. Elektrik-elektronik teknolojisinde 14 bin 104 TL. Endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 13 bin 693 TL. Gemi yapımında 14 bin 104 TL. Uçak bakımda 11 bin 768 TL. Yenilenebilir enerji teknolojilerinde 14 bin 744 TL.
Organize Sanayi bölgeleri dışında yer alan Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için de destek imkanları bulunmaktadır. Bu okullarda okuyan öğrencilere yapılacak olan ödeme şu şekildedir:
Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 9 bin 219 TL. Denizcilikte 10 bin 60 TL. Elektrik-elektronik teknolojisinde 10 bin 569 TL. Endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 10 bin 60 TL. Gemi yapımında 10 bin 60 TL. Gıda teknolojisinde 9 bin 435 TL.