YÖK’ten bir ilk bu bölümleri tercih eden öğrencilere maaş verilecek! İşte detaylar…

2022 yılında üniversite tercih yapacak olan adaylar hangi bölümleri tercih edeceklerini araştırmaktadır. Bazı bölümleri tercih edecek olan öğrencilere maaş gibi burs imkanı tanınacak. YÖK yerli yatırımları desteklemek için bazı bölümleri burs imkanı tanıdı. İlk 15 tercihinde bu bölümlere yer veren öğrencileri 6.000 TL’ye kadar burs verilecek. İşte burs verilecek olan o bölümler…

27.07.2022-12:07 - (Son Güncelleme: 27.07.2022-12:07) YÖK’ten bir ilk bu bölümleri tercih eden öğrencilere maaş verilecek! İşte detaylar…

Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklama doğrultusunda yerli yatırımları desteklemek amacıyla yeni bir  projeye imza atıldı. Sektörler ile işbirliği içerisinde olan YÖK,  öğrencileri burs imkanı tanıyacak. Üniversitelerde bazı bölümleri tercih eden öğrencileri 1.000 TL ve 6.000 TL arasında geri ödemesiz burs verilecek. İşte burs verilecek olan o bölümler… 

Yeni bir projeye imza atıldı

Yükseköğretim Kurulu sektörlerle işbirliği kapsamında YKS tercihlerinde belirli bölümleri seçecek öğrencileri burs imkanı tanıyacak. Geri ödemesiz olarak verilecek olan burslar öğrencilere maaş gibi verilecek. Fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk 15  tercihinde yer verecek öğrencileri ilk 3 sıralamada yerleşen kişiler geri ödemesiz olarak burs alabilecek. Bununla birlikte yapay zeka mühendisliği ve yapay zeka veri mühendisliği lisans programlarına  ilk yer veren ve ilk 3 sırada yerleşen öğrenciler burs imkanından yararlanabilecek. YÖK tarafından lisans öğrencilerine verilen destek bursları 3 bin 23 öğrenciye aylık 1000 TL şeklinde verilmektedir. 

YÖK  Yeni Proje

Burs imkanından yararlanmak için hangi şartlar isteniyor?

Petrol ve doğalgaz sektörü için yerli ve milli insan kaynakları geliştirmek amacıyla YÖK ile özel sektör arasında bir  proje gerçekleştirildi. Yapılan işbirliği kapsamında bu yıl ilk kez belirli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burs imkanı tanınıyor. YKS’de ilk 2 bin veya ilk 10 bin  sıralamada yer alan öğrenciler bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği ve metalürji ve malzeme mühendisliği bölümlerine yerleşmeleri ile 6 bin TL burs alacaklar. YKS sıralamasında ilk 25 bine giren öğrenciler ise petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği  programlarına yerleşmesi durumunda 6 bin TL burs alabilecek. YÖK tarafından yapılan anlaşmalar kapsamında TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’yla da  bir anlaşma imzalandı. Harita ve geomatik mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencilere ise aylık 3 bin 500 TL ödenecek.

Öğrencilere burs ve iş imkanı sağlanıyor

Yüksek Öğretim Kurumu ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği arasında 2020 yılında imzalanan  proje kapsamında öğrencilerin maden sektörüne alımları yapılacak. Tercih ettiği  ilk 5 bölümden birinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği veya cevher hazırlama mühendisliği  yer alan öğrenciler ve ilk 65 binde yer alması kaydıyla İstanbul ve Ankara'daki üniversitelerde okuyan öğrencilere asgari ücret kadar ödeme yapılacak. Bununla birlikte ilk 5 tercihinde tekstil mühendisliği veya deri mühendisliği  olan bölümler ise burs alan bölümler arasında yer alıyor. Burs imkanından yararlanan öğrenciler çalışma taahhüdü vermeleri durumunda 5 yıl iş garantisi bağlanacak. 

Bu Bölümleri Okuyanlara Burs Verilecek

15 bin TL destek ödemesi yapılacak

Organize Sanayi bölgeleri içerisinde yer alan özel Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler ise destek imkanlarından yararlanacak. Bu liselerde öğrenim gören öğrenciler için yapılacak ödeme şu şekildedir: 

Ayakkabı ve saraciye teknolojilerinde 9 bin 297 TL. Bilişim teknolojilerinde 8 bin 800 TL. Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 11 bin 768 TL. Elektrik-elektronik teknolojisinde 14 bin 104 TL. Endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 13 bin 693 TL. Gemi yapımında 14 bin 104 TL. Uçak bakımda 11 bin 768 TL. Yenilenebilir enerji teknolojilerinde 14 bin 744 TL.

Organize Sanayi bölgeleri dışında yer alan Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için de destek imkanları bulunmaktadır. Bu okullarda okuyan öğrencilere yapılacak olan ödeme şu şekildedir: 

Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 9 bin 219 TL. Denizcilikte 10 bin 60 TL. Elektrik-elektronik teknolojisinde 10 bin 569 TL. Endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 10 bin 60 TL. Gemi yapımında 10 bin 60 TL. Gıda teknolojisinde 9 bin 435 TL.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal