İşsizlik maaşları ne kadar oldu? 2022 işsizlik maaşları şartları neler? İşsizlik maaşı almak için ne yapmak gerekiyor?

Asgari ücrete gelen zammın ardından işsizlik maaşları da arttı. 1 Temmuz tarihi itibari ile geçerli olan %30 asgari ücret zammından sonra en düşük işsizlik maaşı da 2.568 TL oldu. Peki, işsizlik maaşı almak için ne yapmak gerekiyor? Kimler işsizlik maaşı alabilir? İşte detaylar...

27.07.2022-12:02 - (Son Güncelleme: 27.07.2022-12:02)

Asgari ücrete gelen zammın ardından işsizlik maaşları da arttı. 1 Temmuz tarihi itibari ile enflasyondaki yükseliş doğrultusunda %30'luk ara zam yapılarak asgari ücret 5.500 TL olmuştu. Yaşanan artış, yalnızca asgari ücretle çalışanları değil, işsizlik maaşı alanların da yüzünü güldürdü. İşsizlik maaşları asgari ücrete bağlı olarak artık zamlı alınacak.

Kimler işsizlik maaşı alabilir?

Çalıştığı iş yerinden; çalışmaya isteği, yeteneği, sağlığı ve yeterliliği olmasına rağmen, hiçbir kasıt ve kusuru olmadan çıkarılan sigortalı çalışanlara işsizlik maaşı ödenmektedir. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücret brüt tutarının yüzde 80’ini geçmemektedir.

Damga vergisi de dair herhangi bir vergi ve kesinti uygulanmayan işsizlik maaşı, nafaka borçlarının dışında haciz ve başkasına devre de uygun değil.

 işsizlik maaşı

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşı almak isteyenlerin kendi istek ve kusurunun dışında işten çıkarılmış olması gerekiyor. Aynı zamanda, iş sözleşmesinin feshinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.

İşsizlik maaşının alınacağı süre, sigortalı kişilerin kıdemlerine göre değişmektedir. Mücbir nedenlerin haricinde başvuruda gecikilen süreler, işsizlik maaşında düşülmektedir. 

Hizmet akdinin feshinin önceki son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara ise 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

2022 işsizlik maaşı ne kadar oldu?

1 Temmuz ile 31 Aralık tarihleri arasında yapılacak ödemeler, bu dönem boyunca geçerli olan brüt 6.471 asgari ücretten hesaplanacak. Bu doğrultuda asgari ücret üstünden çalışanlara ayda 1981,41 TL olan eski ödemenin yerine 2.568 TL ödeme yapılacak. Yüksek ücretle çalışan ve işsiz olanlara ise 5.131,51 TL ödeme yapılacak.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal