YÖKDİL diploma denkliğinde kullanılabiliyor mu?

YÖK’ün iki kamu üniversitesi ile imzaladığı protokole göre artık YÖKDİL sınavı puanı denklikte kullanılabilecek. Yani bu sınavı kazanan öğrenci denk bir sınavdan muaf tutulacak ve o sınavda da başarılı olduğu kabul edilecek.

08.04.2022-10:52 - (Son Güncelleme: 08.04.2022-10:52) YÖKDİL diploma denkliğinde kullanılabiliyor mu?

YÖKDİL sınavında başarı gösteren bütün öğrencilere Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) müjdeli bir haber yayımladı. Yıllardır, çok zor koşullarda ve yoğun tempo ile YÖKDİL sınavına hazırlık yapan ve bu sınavda başarı gösteren öğrenciler, haksız bir uygulama ile karşı karşıya idiler. YÖK, oldukça büyük emekler isteyen bu sınavı sadece kendi alanında geçierli kabul ediyor, emsal sınavlara denklik olarak kabul etmiyordu.

YÖK’ün iki kamu üniversitesi ile imzaladığı protokole göre artık YÖKDİL sınavı puanı denklikte kullanılabilecek. Yani bu sınavı kazanan öğrenci denk bir sınavdan muaf tutulacak ve o sınavda da başarılı olduğu kabul edilecek.

Bir yandan Ankara Üniversitesi diğer yandan Anadolu Üniversitesi ile masaya oturan YÖK, YÖKDİL sınavını denklikte kabul edeceği anlaşmayı imzalayarak kamuoyuna duyurdu. Böylece binlerce kişinin mağduriyeti giderilmiş oldu. Yani YÖKDİL sınavı diplomaların denklik işleminde artık sorunsuz bir şekilde kullanılmasının önü açılmış oldu. Bundan sonra YÖKDİL sınavında başarılı olan öğrenciler, bu sınavdaki başarı sonuçlarını diploma denklik işleminde rahatlıkla ve hiçbir sorunla karşılaşmadan kullanabilecekler.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun düzenli olarak gerçekleştirdiği Yürütme Kurulu Toplantısında bu sefer bir yeni karar aldığını duyurdu. YÖK’ün ilan ettiği karara göre YÖKDİL sınavının sonuçları yabancı dil puanı istenen yerlerde kabul edilecek. Yani YÖKDİL’de geçerli puan alan bir kişi, artık emsal yeni bir dil sınavına girmesine gerek kalmayacak. Bu sınavda aldığı puanlar aynen kabul edilecek.

Konu ile ilgili Yüksek Öğretim Kurulu’nun yaptığı açıklamada tüm detaylar belirtiliyor. YÖKDİL sınavını başarı veya geçer not ile kazanan kişilerin YÖK’ün bu açıklamasını dikkatlice okumaları ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor.

YÖK tarafından yapılan resmi açıklamada iki kamu üniversitesi olan Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi ile yapılan protokole göre Merkezi sistemle yapılan Yabancı Dil Sınavları artık Yüksek Öğretim Kurumu’nun yaptığı Yabancı Dil sınavı (YÖKDİL) ile  kamuoyu tarafından YDS olarak bilinen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yaptığı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olarak kabul edilmesi kararı alındığı belirtildi

YÖK dil diploma denkliği

YOKDİL sınavında geçer puan alan öğrencilerin yapacakları akademik çalışma veya eğitimlerinde artık bu sınav sonuçlarına göre değerlendirilip denklikleri kabul edilecek. Konu ile ilgilenen kişilerin YÖK’ün bu kararını bütün detayları ile dikkatlice incelemesi ve varılan anlaşmanın metnine göre hareket etmeleri gerekiyor.

İşte YÖK’ün bu konu ile ilgili açıklamasının tam metni

 “Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ile Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında 01.02.2017 tarihli Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı yapılmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. 1 Şubat 2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında da kurulumuzca kabul edilecek merkezi yabancı dil sınavlarının YÖKDİL Sınavı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) olarak belirlenmesi kararı alınmıştı. 19 Nisan 2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri uyarınca denklik işlemlerinde yabancı dil puanı istenen ilgililerden YÖKDİL sınavının da eşdeğer sınav olarak kullanılmasına karar verildi.”


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal