YKS 2023 puanı nasıl hesaplanır? TYT puan hesaplama neye göre yapılıyor? 2023 YKS TYT puan hesaplama tablosu

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS’de ilk oturum olan TYT bugün yapıldı. Yaklaşık 3,5 milyon adayın girdiği sınavların ardından adaylar en çok Türkçe ve Felsefe sorularında sorun yaşadığını belirtirken puan hesaplamayla ilgili araştırmalarına başladı. Peki YKS 2023 puanı nasıl hesaplanır? TYT puan hesaplama neye göre yapılıyor? İşte 2023 YKS TYT puan hesaplama tablosu...

17.06.2023-17:13 - (Son Güncelleme: 17.06.2023-17:13)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu bugün yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturum ile başladı. 3,5 milyonun üzerinde adayın katıldığı sınavın sonrasında öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de YKS ve TYT puan hesaplama oldu. Netlerini ve puanlarını öğrenmek isteyenler arama motorlarını söz konusu terimlerle meşgul ediyor. Peki YKS 2023 puanı nasıl hesaplanır? TYT puan hesaplama neye göre yapılıyor?

YKS 2023 puanı nasıl hesaplanır?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

YKS Puan Hesaplama

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

TYT puan hesaplama neye göre yapılıyor?

2023 YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de puan hesaplama şu şekilde yapılır:

Sınavda yer alan derslere ait doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Ham puan için her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevap sayılarına göre hesaplama yapılır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) hesaplanır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal