YKS 2022 HES kodu şartı var mı, devam ediyor mu? YKS'de maske kullanımı yasak mı, serbest mi?

YKS 2022 sınavına çok az bir zaman kaldı. Milyonlarca aday Cumartesi ile Pazar günü yapılacak olan üç oturum şeklinde düzenlenecek sınavda ter dökecekler. Ayrıca, bir önceki senelerde uygulanmakta olan Hayat Eve Sığar kodu koşulu ile maske kullanım zorunluluğunun da nasıl olacağı merak edilmektedir. İşte 18 Haziran 2022 Cumartesi - 19 Haziran 2022 Pazar YKS sınavında uygulanacak sistem..

16.06.2022-14:10 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-14:10) YKS 2022 HES kodu şartı var mı, devam ediyor mu? YKS'de maske kullanımı yasak mı, serbest mi?

2020 yılında başlayan ve çok kısa bir süre içinde bütün dünyayı etkileyen Koronavirüs salgını, hem ülkemizde hem de dünya ülkelerinde pek çok değişikliğe sebebiyet verdi. Bu süreç içinde Sağlık Bakanlığı tarafından Hayat Eve Sığar isimli mobil uygulama geliştirildi. Salgın ile mücadele kapsamında çok önemli bir yeri olan bu uygulama, vaka sayılarının azalmasında da aracılık yaptı. Bu süreç içinde vatandaşların maske kullanma zorunluluğu da getirildi.

Ancak, vaka sayılarında yaşanan azalmadan dolayı yavaş yavaş ülkede normalleşme dönemine geçildi. Bildiğiniz gibi geçen senelerde yapılan sınavlarda öğrencilerden HES kodu talep edilmiş ve sınav merkezlerinin önlerinde de öğrencilere maske dağıtımı yapılmıştır. Peki, HES kodu ile maske kullanım zorunluluğu 2022 YKS sınavında hala geçerli mi? İşte detaylar..

YKS MASKE KULLANIM ZORUNLULUĞU VAR MI

HES kodu gösterme şartı kalktı mı?

İlk kez 2020<'de kullanılmaya başlayan HES kodu uygulaması, kişiye özel kodlar ile doğrudan hasta olan vatandaşların tespit edilmesi konusunda çok önemli bir rol oynamıştı. Ancak HES kodu gösterme şartı 4 Mart 2022 'de İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 81 İl Valiliğine PCR testi ile HES koduna ilişkin bir genelge gönderilerek iptal edilmiştir.

HES kodu hakkında yetkililer tarafından yapılan açıklamada: '' AVM 'ler, tiyatro, halı saha gibi belli alanlara giriş yapacak ya da otobüs, tren, uçak gibi toplu taşıma vasıtalarını kullanacak olan vatandaşlarımızın HES kodu sorgulaması yapılması uygulaması 3 Mart 2022 itibari ile sonlandırılacaktır. '' denilmiştir.

2022 YKS SINAVI

Maske kullanım zorunluluğu kaldırıldı mı?

Geçen senelerde gerçekleşen üniversite ile lise sınavlarında adaylar sınav salonlarına maske takarak geliyor ve ilk 10 ila 15 dakika maske ile başlatılıyordu.

Daha sonradan maske kullanımı kişiye bırakıldı. Ancak kapalı alanlarda ki maske kullanım zorunluluğu da vaka sayılarında yaşanan düşü ile birlikte tamamen uygulamadan kalktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Nisan 'da Bilim Kurulu toplantısı bittikten sonra maske kullanım zorunluluğu hakkında şöyle bir konuşma yaptı:

'' Olağanüstü herhangi bir durum olmadığı sürece Bilim Kurulu toplantıları artık yapılmayacak ve Koronavirüs tedbirleri dahilinde uygulanmakta olan kapalı alanlardaki maske kullanım zorunluluğu da kaldırılmıştır. ''

Erdoğan'dan maske açıklaması

Toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu var mı?

Sağlık Bakanı olan Dr. Fahrettin Koca, ülke çapında vaka sayılarında üç gün boyunca ard arda 1000 'in altına düşmeye başlaması halinde toplu taşıma vasıtalarında maske kullanılmasının kalkacağını duyurdu. 28, 29 ile 30 Mayıs 2022 tarihinde ard arda vaka sayılarının 1000 'in altına düşmesi sonucu toplu taşımada maske kullanım zorunluluğu kaldırılmıştır. Fakat hastalığı olan vatandaşların önlem amaçlı olarak maske kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal