Yıpranmış ve yanmış saçlara ne iyi gelir? Zarar görmüş saç nasıl, ne kadar zamanda düzelir? Evde doğal ve bitkisel yöntemlerle yapılabilecek yıpranmış saçı onarıcı çözümler

Kadınların, kendileri üzerinde en önemsedikleri yerlerden birisi saçlardır. Her kadın saçlarının parlak, bakımlı ve gür olmasını ister ve saçları içinde dünya para harcayabilirler. Saçları zarar görmüş, yıpranmış olan kişiler, İnternet üzerinden bir çok araştırmalar yaparak evde bakım çalışmaları yapmaktadırlar. Yıpranmış, zarar görmüş saçlara ne iyi gelir? Hangi bakımlar saç üzerinde kullanılmalıdır? İşte kadınlarımızın dikkatini çekecek olan bu konu hakkındaki detayları sayfamızda yer vermiş bulunmaktayız.

28.04.2022-15:19 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-15:19) Yıpranmış ve yanmış saçlara ne iyi gelir? Zarar görmüş saç nasıl, ne kadar zamanda düzelir? Evde doğal ve bitkisel yöntemlerle yapılabilecek yıpranmış saçı onarıcı çözümler

Kadınların, kendileri üzerinde en önemsedikleri yerlerden birisi saçlardır. Her kadın saçlarının parlak, bakımlı ve gür olmasını ister ve saçları içinde dünya para harcayabilirler. Saçları zarar görmüş, yıpranmış olan kişiler, İnternet üzerinden bir çok araştırmalar yaparak evde bakım çalışmaları yapmaktadırlar.

Yıpranmış saç ve yanmış saç birbirlerinden çok ayrıdır. Saçınız eğer yaptırmış olduğunuz işlem yüzünden yıpranmışsa, eğer bakım yapmayıp bu işleme devam ettiğiniz zaman saçınız yanma durumuna gelmiş olur. Saça zarar veren nedenlerin başında ise kimyasal içerikli olan ürünleri kullanmak, diğeri ise çevresel faktörlerdir. Kimyasal içerikli ürünlerin başında boya, perma, röfle yer almaktadır. Çevresel olan faktörler ise güneş,deniz ve rüzgar'dır.

Saçınıza en büyük zararı veren açma işlemleridir. Kullanılan oryal adlı açıcı ile sağlıklı olan saçlarınızın, kurumasına ve canlılığını kaybetmesine neden olur. Bu şekilde yapılacak olan işlemler mutlaka profesyonel kişiler tarafınca yapılması gerekmektedir. Yoksa bu işte kötü olan kişiler saçınızın kopmasına kadar sebep olabilir. Basit bir boya işleminde bile saçınız kuruma gösterebilir. Bitkisel boyalar dahi saçınıza zarar verebilir.

Yanık saç

Boyadan saçın zarar gördüğü nasıl anlaşılır?

Boyadan saçınız zarar görmüşse şu şekilde anlayabilirsiniz. Saçınızı yıkadığınız zaman saçlarınızı hafif bir şekilde çektiğinizde uzuyorsa, kuru halde ise hafifçe çekseniz bile kırılıp kopar. Isı aletleri kullanırsanız saçlarınız tamamen kopabilir yada elinizde kalabilir. 

Yanmış olan saçı olan kişilerin merak etmiş olduğu konulardan biriside, saçlarının uzayıp uzamayacağı'dır. Evet saçları yanmış olan birisinin saçları uzamaya devam eder. Ama kopan saçlar sebebiyle yarısı normal yarısı kısa vaziyette uzamaya devam edecektir. Normal zamanda 2 yada 3 cm uzama gösteren saçlar, yanma olduktan sonra 3 ay zamanlamasında anca 3 cm şeklinde uzama sağlayacaktır. Uzamış olsa bile bakımsız bir görüntü oluşacaktır. Saç uçlarında olan yanıklar bile, sağlıklı kalmış olan saçlara zarar verebilmektedir.

Saç kırığı

Yanmış olan saçlar ne zamanda eski haline gelir?

Yanmış olan saçların eski haline gelmesi, yanıklık derecesine göre belli olmaktadır. Yanmış saçların düzelmesi, saçınızın ne kadar hızlı uzamasıyla alakalıdır. Saçınız yandığı an hemen kestirirseniz her ay düzenli 2 cm kadar uzama gösterecektir. Bunun yanında bakım yaptırmaya devam ederseniz ve ısı işlemlerinden uzak durursanız 5 ay kadar sürede 10 cm kadar uzama gösterebilir. Bu uzama süresi'de yanmış olan saçların düzelmesinde yeterli olacaktır. Ama saçlarınızı belli aralıklarla kestirme yaparsanız, daha çabuk topladığını farketmiş olacaksınız.

Açıcı yüzünden yanmış olan saçlara ne iyi gelir?

Bu durumla karşılaşmış olan kişilerin tek yapması gereken şey saçlarını kestirmek olmalıdır. Yanmış olan saç ölü saçtır. Ölü saç hiç bir şekilde canlanamaz, bu sebeple kestirme işlemi yaptırmazsanız, saçınızın eskisi gibi sağlıklı olmasını beklememeniz gerekir. Yani yapmanız gereken tek şey, eğer saçlarınız yanmışsa direk kestirmektir. Eğer saçlarınıza kıyamıyorsanız, kestirmekten yana değilseniz o zaman evde bolca bakım yapmanız gerekecektir. Eczanelerden temin edeceğiniz keratini şampuanınızın içine dökerek karıştırıp kullanım yapabilirsiniz. Günlük hayatınızda bol su tüketmekte saçlarınız için önemlidir. 

Saç kırığı

Yıpranmış saç nasıl onarılır?

Böyle bir durum ile karşılaşmış'sanız ilk önce saçınıza uygun şampuanı ve kremi seçmeniz gerekmektedir. Özellikle keratin içerenlere bakmanız daha etkili olacaktır. 

Haftada 1 kere saçınızın durumuna göre maske kullanmalısınız. 

Saçlarınız tam kurumamışken, bakım yağlarını sürebilirsiniz. 

Yanmış olan saçlarınıza, bitkisel yağ karışımları sürerek bakım yapabilirsiniz.

Saçlarınızı bir süre fön, maşa veya düzleştirme işlemlerinden uzak tutmanızda fayda var. Eğer bu işlemi yaptırmak zorunda kaldıysanız da, ısıya dayanıklı saç kremlerinden öncesinde sürebilirsiniz.

Saç yağları

Evde yapılacak olan karışım maskeleri nelerdir?

1. Zeytinyağı ve Bal maskesi

Zeytinyağının bir çok faydası bulunduğu gibi, saç üzerinde'de fayda sağlamaktadır. Kepeği önler, saçlara güç ve parlak görünün sağlar, saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Bal ise, saçların yumuşamasına ve içindeki mikropların yok olmasına fayda sağlar. Saç derisinde olan rahatsızlıkları iyileştirir. Güneşten matlaşan saçların eski görünümüne kavuşturur. Bal ve zeytinyağı karışımı kuru ve cansız olan saçlarınıza çok iyi gelecektir.

Bu karışım öncesinde saçınızı iyice tarayarak açın, daha sonra 3 yk zeytinyağı ile 3 yk balı bir kasede güzelce karıştırın. Püf noktasında ise karışımı tahta kaşık işlemi ile yaparsanız sağlıklı besinlerin kaybolmamasını sağlarsınız. Saçlarınızı parçalar halinde ayırarak her yerine uygulayın. Üzerine bir bone takarak 1 saat kadar bekletin. Daha sonra güzelce yıkama işleminizi yapın. Saçlarınıza suyu değdirmeden önce şampuanı sürüp köpürtme işleminizi yapıp sonra su ile yıkamaya geçerseniz daha kolay temizleme işlemini yapmış olacaksınız. Haftada bir kez bu işlemi uyguladığınız zaman değişimi sizde fark edeceksiniz.

2. Yumurta ve Badem Yağı maskesi 

Yumurta içerisinde A, D, B12 ve E vitaminleri bulunmaktadır. Protein, yağ asitleri ve sülfür bakımından çok fazla içerik bulundurmaktadır. Saçı yumuşatır, parlaklık verir ve kurumuş olan saçların eski nemine dönmesinde paydası vardır. Saç kırılmasını önlediği gibi saçın zarar görmüş kısımlarını'da onarır. Saçları kökten güçlendirir. B12 vitamini sayesinde, saçınızın hızlı uzamasını sağlar. Badem yağı ise, saçı parlatır, uzatır ve güçlenmesine katkı sağlar. Bu karışım yıpranmış saçlar için bakım arayanlara birebirdir.

Uygulama işlemi için 2 adet yumurtayı iyice karıştırdıktan sonra, 1 yk badem yağı ekleyin. Tekrar karıştırma işleminin ardından saçınıza uygulayın. 30 dk bekletmenin ardından saçınızı yıkayın. Yumurtanın saçınızdan arınması için soğuk su ile durulama yapmanız gerekmektedir. Sıcak su ilk etapta kullanmayınız. 

3. Avokado ve Bal maskesi

Bu tarif, güzellik uzmanı Suna Dumankaya tarafından hazırlanmıştır. Boyalı ve yıpranmış saçlar için uygun bir maskedir. Yarım avokado, 3 adet bıldırcın yumurtası, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile oluşturulacak bu karışım saçlarınızın eski sağlığına kavuşmasını katkı sağlayacaktır. Avokadonun bir çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde,  E vitamini, protein çeşitleri, aminoasit, A vitamini, potasyum, K vitamini, fiber, folat, C vitamini ve B6 vitamini gibi bir çok faydalı vitaminler vardır. Saç dökülmesine, kuruluğuna, zarar görmüş saçlara ve kepeklenme problemlerine birebirdir. Bıldırcın yumurtasının faydası ise içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde saçların güçlenmesine ve parlaklık vermesine katkı sağlar. İçinde bulunan vitaminleri Antik Mısır'da geleneksel tıp içinde kullanmışlardır. Normal yumurtadan 15 kat daha fazla B vitamini içermektedir. 1 porsiyon yemiş olduğunuz et ile 1 bıldırcın yumurtası eşittir. 

Hazırlaması çok kolaydır. Tüm malzemeleri blenderdan geçirin ve elde etmiş olduğunuz karışımı saçınıza uygulayıp 2 saat beklettikten sonra güzelce yıkayın. Bu işlem haftada iki defa uygulanabilir.

4. Hindistan Cevizi Yağı maskesi

Bu karışım, saçlarının gürleşmesini ve dolgunlaşmasını isteyenler kişiler için uygundur. Hindistan cevizi yağı saç foliküllerini ve saç derisini güçlendirerek hasar görmüş saçları tedavi eder. Saçlarda görülen mantar ve benzeri enfeksiyonların ve mikropların yok olmasını sağlar. Hindistan cevizi yağını düzenli bir şekilde kullandığınız zaman kepek probleminizin geçtiğini göreceksiniz. Aynı zamanda saçlarınızın daha hızlı uzadığını ve nem kazandığını da fark etmiş olacaksınız.

Bir tencere suyu ısıtın. İçine şişesiyle birlikte katı haldeki hindistan cevizi yağını koyun. Saçlarınızı ıslatın ve bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağından elinize alıp saçlarınıza masaj yaparak yedirin. 3 dakika boyunca masaj yapın. 20-30 dakika beklettikten sonra iyice yıkayın. Haftada 2 kez bu maskeyi uygulayabilirsiniz.

5. Mayısonez maskesi

Yıpranan saç uçlarını düzeltmekte mayonez çok etkilidir. Mayısonezin içerisinde bulunan yoğurt, sirke, limon ve yumurta başlı başına saç onarıcı besin birleşimidir. Saça nem kazandırır, güneş ışınlarından korur ve kırılmayı önler. Seyrek olan saçları çoğaltır,yumuşatır ve parlatır. Saçların dolgun gözükmesine katkı sağlar. 

Bir avuç dolusu mayonezi tüm saçınıza masaj yaparak yedirin. Başınıza bir bone takarak 20-30 dakika kadar bekleyin ve yıkayın. Ayda bir kez bu işlemi yapabilirsiniz.

6. Bemiks, Evigen ve Bepanthen Ampul maskesi

Eczanelerden alınabilecek olan bu 3 ampul, saç sağlığınız bakımından oldukça yararlıdır. Bemiks ampul, saç derisini besler, kırılmayı önler, saçların hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur ve saçları gürleştirir. Bepanthen, saç dökülmesini durdurur, B vitamini içeriğiyle saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Evigen ise önemli bir vitamin türü ve antioksidandır. Saçlardaki hasarları onarır, saçı kökten uca besler, erken beyazlamasını engeller, saç derisinin iyileşmesine katkı sağlar ve parlak görünümü verir.

Bitkisel bir şampuanın içine bu üç ampülden birer tane alıp kırın ve her yıkamada kullanın. Saçınızdaki değişimi kısa sürede göreceksiniz.

7. Sarımsak ve Zeytinyağı maskesi

Sarımsak seyrelen saçların en büyük düşmanıdır. C, B1 ve B6 vitaminleri içinde bulundurur. Bu sayede kolajen oluşumunu arttırmaktadır.  Zarar görmüş olan saçları onarır ve saç çıkmayan yerlerde yeniden saç oluşmasına katkı sağlar. 

4 ya da 5 diş sarımsağı 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırıp karanlık bir yerde ağzı kapalı bir kavanozda bir hafta bekletin. 1 hafta sonra karışımdan bir miktar alıp saçınıza uygulayın. 1,5 saat başınızda bekletip sonra yıkayın. Haftada bir kez uygulama yapabilirsiniz. 

8. Elma Sirkesi + Zeytinyağı + Kekik + Tuz + Su maskesi

Yağlı ve yıpranmış saçlarınız varsa bu karışım işinize yarayabilir. Elma sirkesi saçı uzatır, parlatır ve saç derisini temizler. Saç dökülmesinin durmasında fayda sağlar. Saçın uzamasında katkıda bulunur. Güneş ışınlarından korur. Kaşıntı ve kepeklenmeyi önler. Kekik ise, saçı uzatmakta fayda sağlar, saçın yağ oranını dengeler. Mikropları yok eder ve tonik görevi yapar.

Bir çay bardağı elma sirkesi, bir çorba kaşığı kekik suyu, bir buçuk su bardağı su ve bir çay kaşığı tuzu bir kabın içinde karıştırın Saç diplerine masaj yaparak uygulayın ve saçlarınızı bir havlu ile sarın. 2 saat bekleme yaptıktan sonra saçlarınızı iyice durulayın. İki haftada bir uygulama yapabilirsiniz.

10. Çam Terebentin + Biberiye + Çörekotu maskesi

Bu karışım saç boyama işleminden zarar görmüş saçlar için birebirdir. Çam terebentin yağı, saçlardaki hasarı onarır, saçı uzatır, köklerini besler ve bakım yapar. Biberiye, antiseptiktir ve antimikroyaldir, saçları yumuşatır ve temizler. Çörekotu yağı ise; %35 bitkisel yağ, % 20 protein, %35 karbonhidrattan oluşur. Saçları ve kafa derisini besleme, saçları güçlendirme ve tazeleme sağlar. 

Bir kase içerisine bu 3 yağdan, 5'er damla damlatarak bir karışım yaratabilirsiniz. Elde etmiş olduğunuz bu karışımı iki şekilde uygulayabilirsiniz. Birinci yöntem; saçlarınıza maske olarak uygulamaktır. İkinci yöntem ise; üç yağdan birini kullandığınız şampuana katmaktır. Bunun için 25 damla yeterli olacaktır. Bu karışım saçlarınıza tazelik katacak ve şampuanın kimyasal etkilerinden saçlarınıza koruma sağlayacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal