Yıldızlar geçidi başlıyor: TEKNOFEST kapılarını bugün açıyor

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST heyecanı bugün başlıyor. Savunma sanayii üretimi Hürkuş, Gökbey, Aksungur, Bayraktar TB2, Akıncı, Atak ve Anka'nın gösterilerini yaparken, ülkemizin yerli teknoloji firması Manc Games ise savaş uçakları simülasyonu ile katılımcılara harikulade bir deneyim yaşatarak, Atatürk Havalimanı’nda şenlik ortamı yaratacak.

27.04.2023-10:38 - (Son Güncelleme: 27.04.2023-17:31)

2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen TEKNOFEST, 2023 yılında bugün Atatürk Havalimanı’nda kapılarını açıyor. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak nitelendirilen TEKNOFEST’te teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyet düzenlenecek.

1 milyon yarışmacı katılacak

1 Mayıs'a kadar İstanbul Atatürk Havalimanı'nda sürecek olan TEKNOFEST 2023'teki teknoloji yarışmalarına 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı katılıyor. TEKNOFEST'te bu yıl 102 kategoride 41 ana yarışma düzenlenecek. 13 milyon liranın üzerinde ödül, 30 milyon liranın üzerinde malzeme desteği verilecek. Akıllı ulaşım, biyoteknoloji inovasyon, çip tasarım, dikey inişli roket, eğitim teknolojileri, engelsiz yaşam teknolojileri gibi birçok kategoride gerçekleştirilen yarışmaların yanı sıra TEKNOFEST'te, paydaş kurumlar, açtıkları stantlarda geliştirdikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri de sergiliyor.

TEKNOFEST

Uçuş gösterileri

Aralarında Bayraktar Kızılelma, Bayraktar Akıncı'nın da yer aldığı savunma sanayisinin öne çıkan projeleri de ziyaretçilere sunuluyor. Bu yıl Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı, ilk kez TEKNOFEST etkinlik alanında yerini alacak. Türk Yıldızları, Solo Türk, Hürkuş, Gökbey, Aksungur, Bayraktar TB2, Jandarma Çelik Kanatlar, Bayraktar AKINCI, ATAK ve Anka da etkinlik kapsamında uçuş gösterileri gerçekleştirecek. 1 Mayıs'ta sona erecek etkinliğe ziyaretçi kaydı "teknofest.org" adresinden yapılabiliyor.

15 senede dünyanın en iyisini yaptık

Festival öncesi TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve T3 Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil önceki gün "TEKNOFEST Buluşmaları"nda bir araya geldi. Bayraktar "15 senede dünyanın en iyisi denilebilecek insansız hava uçaklarını yapmayı başardık. Bayraktar TB3, SİHA ve Bayraktar Kızılelma muharebe tarihinde devrim yapacaklar" diye konuştu.

Manc Games yerli savaş uçakları simülasyonu ile TEKNOFEST'te

Türkiye'nin yenilikçi teknoloji şirketlerinden biri olan Manc Games, TEKNOFST'te yerini aldı. Yerli savaş uçaklarının simülasyonlarını geliştiren ekip, TEKNOFEST katılımcılarına eşşiz bir deneyim sağlamak için alanda yerini aldı. 

Bir sonraki TEKNOFEST Ankara’da olacak

İstanbul'un ardından TEKNOFEST, ziyaretçilerini 30 Ağustos-3 Eylül'de Ankara Etimesgut'taki 11'inci Hava Ulaştırma Üssü'nde ağırlayacak. 16-19 Mart'ta düzenlenecek olan İzmir'deki etkinlik ise deprem felaketi sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. 2019 yılında 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle "dünyanın en büyük havacılık festivali" haline gelen TEKNOFEST, bugüne kadar İstanbul, Gaziantep, Bakü ile Samsun merkezli olarak Karadeniz bölgesinde gerçekleştirildi.

28 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladık

BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türkiye'de yerli ve milli imkanlarla üretilen Bayraktar TB2 SİHA'nın Romanya'ya ihraç edileceğini açıkladı. Bayraktar yaptığı açıklamada "Bayraktar TB2 SİHA için şimdiye kadar 28 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladık. Baykar olarak Romanya ile birlikte Avrupa Birliği (AB) üyesi 2 ülkeye, NATO üyesi 3 ülkeye ihracat gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST kapsamında Kocaeli'de düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'na katıldı.

ANKA-3 ilk kez pistte

"Uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 piste çıktı, ilk uçuş için gün sayıyor. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde geliştirilen ve şirketin İHA ürün ailesinin 3'üncü üyesi olacak ANKA-3 ilk kez görüntüledi. İnsansız Hava Araçları Mühendislik Direktörü Bülent Korkem, ANKA-3'ün kuyruksuz bir konfigürasyon olduğunu ve bunun sağladığı farklı avantajlar bulunduğunu söyledi. Korkem "Geldiğimiz noktada uçak şu anda taksi testlerine başlamış durumda. Uçuş tarihi çok yakın, mayıs başında, mayıs ayının ortasını geçmeden inşallah uçuracağız" diye konuştu.

ATAK-2 motor çalıştırdı

Kamuoyunda "ATAK-2" olarak bilinen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ilk kez motor çalıştırdı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen ATAK-2 helikopterini ilk kez görüntüledi. Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Ürün Baş Mühendisi Mehmet Yılmaz, "23 Nisan itibarıyla iki motorumuzu da ayrı ayrı çalıştırdık. Motor çalışma faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu helikopterle yerde 15 saat motor çalıştırma hedefimiz var. Sonra uçuşa hazır olacak. Şu an için bir aksaklık görünmüyor. Bir hafta içerisinde uçuşa gitmeyi hedefliyoruz" dedi. Yılmaz "Yoğun bir çalışmayla helikopterimizi kısa sürede hazır hale getirdik" dedi. (Akşam)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal