Yılan Adası nerede? Ukrayna'dan gece yarısı Rusya'ya gizli Yılan Adası operasyonu: Uydu görüntüler paylaşıldı!

Rusya, Ukrayna'nın Yılan Adası'na başlattığı saldırının püskürtüldüğünü iddia etse de bugün yayınlanan uydu görüntüleri ve Ukrayna'nın yayınladığı videolar Rus birliklerinin ağır hasar aldıkları iddiasını doğruladı.

23.06.2022-12:13 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-17:26) Yılan Adası nerede? Ukrayna'dan gece yarısı Rusya'ya gizli  Yılan Adası operasyonu: Uydu görüntüler paylaşıldı!

Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu işgalin ilk günlerinde popüler olan kritik konumda yer alan 'Yılan Adası' bugünlerde tekrardan savaşın en çok konuşulan konusu halinde.

Gece yarısı gizli operasyon

100 dönümlük Yılan Adası, Ukrayna'nın Karadeniz'deki güney kıyı şeridinden yaklaşık 80 mil uzaklıkta. En önemlisi ise Yılan Adası'nın her iki tarafı için de stratejik açıdan çok büyük bir öneme sahip. Rusya savaşın ilk günlerinde adayı eline geçirdi ve şimdiye kadar büyük ölçüde elinde tutmayı başardı.

Fakat Ukrayna Ordusu adayı ele geçirmek için ani bir gece operasyonunda bulundu.


Rusya: Saldırı püskürtüldü

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'un yapmış olduğu açıklamada, Ukrayna ordusunun Karadeniz'deki Yılan Adası'nı operasyon düzenlediğini doğruladı fakat Rus ordusunun saldırıyı püskürttüğünü söyledi.

Büyük bir zafer kazandık

Rusya her ne kadar Ukrayna askeri birliklerinin adaya çıkarma yapmaktan vazgeçtiğini dile getirsede, Ukrayna Güney Harekat Komutanlığı, Rus garnizonuna yaptıkları saldırı ile Karadeniz'de büyük bir zafer kazandıklarını ve Rus birliklerinin büyük kayıplarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Ukrayna’nın Güney Savunma Kuvvetlerinin Basın Servisi Başkanı Nataliya Gumenyuk, yerel basına yapmış olduğu açıklamasında Yılan Adası'na operasyonun son sürat devam edildiğini dile getirerek "Pantsir tipi uçaksavar füze sisteminin tamamen imha edilecek kadar büyük ölçüde hasar gördüğünü ve radar istasyonunun devre dışı bırakıldığını biliyoruz."  açıklamasında bulundu.

Adadan bugün gelen uydu görüntüleri doğrultusunda Ukrayna'nın açıklamalarını doğruladığını gözler önüne seriyor. Maxar'ın yayınladığı uydu görüntüleri adadaki patlamalar adeta gözükmekte. 


Rus işgalinin sembolü oldu

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıların ilk günlerinde Yılan Adası'nı çevreleyen Rus askerleri, adada görevli 13 Ukraynalı askere "teslim olun" çağrısı yapmıştı.

Roman Gribov isimli asker ise eline aldığı telsizle Rus askerlerine teslim olmayacaklarını sert bir dille söylemişti. Sonrasında ise Rus askerler hiç beklemediği kadar sert bir yanıtla karşı karşıya kalmıştı: Küfürlü bir "Defolun gidin!"

Bunun üzerine adaya saldırıda bulunan Rus askerleri, 13 askeri esir almıştı.

Yılan Adası’nda yaşanan olaylardan sonra savaşın devam etmesiyle birlikte adeta Ukrayna’daki Rus işgalinin sembollerinden birisi haline gelmiş, Ukrayna hükümeti bu askerlere cesaret madalyası takmakla yetinmemiş ve olay anını ölümsüzleştiren pullar basmıştı.

Yılan adası nerede?

Yılan Adası veya bilinen gerçek adıyla Serpent Adası Karadeniz'de bulunan bir adadır. Yılan Adası, Romanya ve Ukrayna arasında 2004 ile 2009 yılları arasında yaşanan sınır anlaşmazlığına ev sahipliği yapmıştı. Yılan Adası çevresinde kıta sahanlığının toprak sınırları 2009 yılında Uluslararası Adalet Divanı tarafından belirlendi. Yılan Adası Rusya’nın 24 Şubat 2022 yılında Ukrayna’ya başlattığı operasyonun ilk gününde Rusya tarafından işgal edildiği adadır.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal