Yezid nedir, yezidi ne demek? TDK'ye göre yezidi anlamı

Günlük hayatta pek fazla duyulmayan fakat en çok araştırılan kelimelerden birisi olan yezidin kelime anlamı merak ediliyor. Peki Yezid nedir, yezidi ne demek? İşte TDK'ye göre yezidi anlamı...

21.06.2022-16:20 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-16:20) Yezid nedir, yezidi ne demek? TDK'ye göre yezidi anlamı

Emeviler dönemindekil halifelere verilen isimlerden birisi olan yezid kelimesinin gerçek anlamı son günlerde sıkça araştırılan kelimeler arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre yezid kelimesinin anlamını öğrenmek isteyen arama motorlarını kullanarak araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor. Peki Yezid nedir, yezidi ne demek?

Yezid nedir, yezidi ne demek?

Emeviler döneminde ikinci halife olarak yer alan Yezid bin Muaviye, içki alışkanlığının fazlalığı sebebiyle oldukça dikkat çekmiştir. Saray şairlerinden el-Ahtal ile yakın arkadaş olan Yezid bin Muaviye, içki ve eğlenceyi arkadaşı el-Ahtal ile beraber yapmıştır. 

Yezid nedir

el-Ahtal’ın Yezid ile Kudüs’e kadar gittiği fakat haz duygularına olan tutkunlukları sebebiyle şehri incelemeyi pek düşünmedikleri ve daha çok şehir içindeki eğlence mekanlarına girerek içki içmeyi ve eğlenmeyi tercih ettikleri rivayet edilmektedir.

Yezid’in Türkçe dilindeki karşılığı ise ‘’Hz. Hüseyin’in Kerbela’da öldürülmesine sebep olan Emevi halifesi’’dir.

TDK’ya göre ise yezidi kelimesi Musul, Halep ve Bağdat bölgelerinin yaygın inancı olan bir mezheptir. Bu mezhepteki inanışa göre Tanrı ile şeytan arasında bitmek bilmeyen bir tartışma vardır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal