Yerli ve milli helikopter Gökbey'in 4'üncü prototipi ilk defa ortaya çıktı!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil'in ilk defa havalandığını bildirdi. İşte yerli ve milli Gökbey'in 4'üncü prototipi haberin detaylarında...

19.05.2022-15:40 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-15:40)

TUSAŞ Genel Müdür Temel Kotil, Türkiye'nin yerli ve milli helikopteri olan Gökbey'in seri üretim öncesinde son prototipi olan 4'üncü prototipin ise havalandığını duyurarak, fotoğraflarını paylaştı. Gökbey'in 4'üncü prototipi ilk defa İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından görüntülenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca projelendirilen ve TUSAŞ tarafından üretilmiş olan Gökbey, resmen alanının en iyileri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin yerli ve milli helikopterini üretmesi için yapımına başlanan ve başarılı bir şekilde tasarlanmış olan yerli ve milli genel maksat helikopteri ‘Gökbey' hızlı bir şekilde seri üretime doğru ilerlemektedir. En zorlu olan iklim ve coğrafyalarda bile yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta gece ve gündüz koşullarında aktif bir şekilde faaliyet gösterebilecek kabiliyette olan Gökbey genel maksat helikopteri, milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanıp, üretilmektedir. 


2022 yılı ortalarına doğru seri üretime geçecek 

Söz konusu ‘Özgün Helikopter Programı' çerçevesinde yapısal ve aviyonik sistemlerin yanında, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik bir öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri ise tamamıyla milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Helikopter geniş görev yelpazesine sahip olmasından dolayı taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, yangın müdahale helikopteri, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini gerçekleştirebilecek. Yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ilk genel maksat helikopteri Gökbey ilk uçuşunu 6 Eylül 2018 tarihinde saat 06.00'da başarılı bir şekilde gerçekleştirirken, 2022 yılının ortalarına doğru ise seri üretime geçmesi beklenmektedir. Söz konusu Gökbey, bütün yapısal elemanları ile birlikte sıfırdan tasarlanıp üretildiği için tam bağımsız bir proje olması ile dikkat çekmektedir. Bu durum sayesinde her türlü koşul ve isteğe yönelik modifikasyon işlemleri gerçekleştirilerek konfügre edilebilecektir.



Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal