Yerli Aşı TURKOVAC İstanbul'da Uygulanmaya Başlandı

Şehir hastanelerine dağıtımı gerçekleştirilen TURKOVAC aşıları İstanbul’da uygulanmaya başlandı. Koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşı için sabahın erken saatlerinden itibaren sıra oluştuğu kaydedildi.

30.12.2021-12:11 - (Son Güncelleme: 30.12.2021-14:50)

Kovid-19’a karşı Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından geliştirilen yerli aşı TURKOVAC, Başakşehir-Çam ve Sakura Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. 

Yerli aşı TURKOVAC’ın sevkiyatı dün İstanbul’daki şehir hastanelerine yapılmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada, Koronavirüse karşı geliştirilen TURKOVAC’ın bugün itibariyle uygulanmaya başlanacağını duyurmuştu. Türkiye’nin geliştirdiği aşıyı vurulmak için Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne gelen vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren aşı polikinliğinin önünde uzunca bir sıra oluşturdu. 

AŞIMIZA GÜVENİYORUZ

Türkiye’nin geliştirdiği aşı olan TURKOVAC’ı vurulmak için her türlü riski aldığını belirten 40 yaşındaki Mehmet Ali Kızıldağ, ilk aşısını vurulmak için geldiği şehir hastanesinde açıklamalarda bulundu. Kızıldağ, ‘Türk hekimlerimize fazlasıyla da itimat ettiğimizden dolayı bugüne kadar bekledik. Çok şükür bugün de aşımızı olduk. Vatanımıza, milletimize, tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bütün emeği geçen Sağlık Bakanımıza, hepsine tek tek teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı. 

Hastaneye aşı olmak için gelen 45 yaşındaki Halil Çebi ise, ‘Biz devletimize güveniyoruz. Aşımıza da güveniyoruz. Herkes devletine güvenip gelip aşısını olsun. İnşallah bu pandemiyi de bu şekilde atlatalım’ dedi.


56 yaşındaki Ömer Lütfi Kızıloğlak, vurulduğu iki doz BioNTech aşısından sonra yerli aşı TURKOVAC’ı tercih ettiğini belirterek şu ifadelerini kullandı; ‘Yerli olduğu için güvencemiz var. Kendi aşımız varken, herkese onu tavsiye ederim.’

İki doz BioNTech aşısının ardından hatırlatma dozu olan TURKOVAC aşısı olacağını söyleyen 72 yaşındaki Mehmet Somalı, ‘Üçüncü aşıyı, akşam Sağlık Bakanımız aşı olurken televizyonda seyrettim. Zaten uzun zamandan beri bekliyordum TURKOVAC aşısını. Kendi hocalarımız, profesörlerimiz, doktorlarımız bu aşıyı ürettiler. Bu aşıyı arzu ederek, koşarak geldim. İlk önce yaptırayım istedim’ diyerek tüm vatandaşların yerli aşı vurulmasını tavsiye etti. 

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE DE UMUT OLABİLECEK BİR AŞI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, İstanbul’da uygulanmalarına başlanan TURKOVAC aşısının gurur kaynağı olduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Yiyit, bu süreçte kendi aşımızı yapmış olmanın güven ortamı oluşturduğuna dikkat çekerek TURKOVAC’ın inaktif bir virüs aşısı olduğunu ifade etti. 


Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, ‘Bu ne demek? Virüsün zayıflatılmış hali var içinde. Çocukluk aşılarından bugüne bildiğimiz teknolojiden bahsediyoruz. 2 ile 8 derece aralığında yani buzdolabı şartlarında saklanabilecek bir aşıdan bahsediyoruz. Bu başka bir kazanımı getirecek aslında. Şu an dünyanın birçok ülkesinde belki eksi 70 şartlarını sağlamak mümkün olmayabilir. Ama bu aşıyı (TURKOVAC) çok rahat, taşıma çantalarıyla ve standart buzdolaplarıyla çok uzun süre saklayabilirsiniz, transfer edebilirsiniz. Belki de farklı aşıların saklanma zorluklarının da üstesinden gelebilecek, dünyanın belki birçok ülkesine de umut olabilecek bir aşıdan bahsediyoruz. İnsanlık adına iyi bir başlangıç oldu bugün diye düşünüyoruz’ diye konuştu. 

TURKOVAC HATIRLATMA DOZU OLARAK DA UYGULANIYOR

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, TURKOVAC’ın anımsatıcı olarak da uygulanabildiğini belirterek, ‘Hatırlatma dozlarında heterojen aşılama diye bir durum söz konusu. Aşıların hepsi 2 doz olarak planlanmıştır. Akabinde gelen dozları bazen yanlış tanımlıyoruz, üçüncü doz dördüncü doz diye. Aslında onlar hatırlatma dozları. Nasıl ki hastalık geçtikten belli bir süre sonra bağışıklığınız düşüyor ve tekrar hasta olabiliyorsanız, aşı olduktan belli bir süre sonra da aşının koruyuculuğu düşüyor. Aynı hastalıkta olduğu gibi. Sonra onu hatırlatma dozlarıyla tekrar canlandırıyorsunuz. Bu hatırlatma dozlarında aslında farklı alternatif teknolojilerle üretilmiş aşıların önünü açtık. Yani, ilk olduğunuz aşının üzerine istediğiniz teknolojideki aşıyla devam edebiliyorsunuz. TURKOVAC da hatırlatma dozu olarak kullanılabilecek şekilde sistemde tanımlanmış’ ifadelerini kullandı. 

HATIRLATMA DOZLARI MUTLAKA YAPILMALI

Omicron varyantının içeriğinin farklı olduğunu belirten Yiyit, TURKOVAC’ın bu konuda farklı aşılama şekillerinin olduğunu ifade etti. 


Bu süreçte hatırlatma dozlarının mutlaka herkesin yapması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nurettin Yiyit, ‘Çok hızlı bulaşabilen ve aşılara karşı hassasiyeti biraz düşük olan bir varyanttan bahsediyoruz. O yüzden yeni dalgada önemli olan bir önceki aşıdan en az 3 ay geçmiş olan vatandaşların bir an evvel hatırlatma dozlarının olması. Aşımız SinoVac ile benzer olduğu için onun oranlarından ve faz çalışmalarından etkili olduğunu biliyoruz. Ama Omicron için ne kadar etkili, bunu konuşmak için zaman lazım. Çünkü aşımız ve Omicron daha yeni bir araya geldiler. İlerleyen zamanlarda Omicron varyantı üzerindeki etkinlik oranını yapılacak çalışmalarla söyleyeceğiz. Ama eski tecrübelerimiz ve faz çalışmaları, etkili bir aşı olduğunu gösteriyor’ diye konuştu. 

DÜN AÇAR AÇMAZ 500 CİVARINDA RANDEVU DOLMUŞTU

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, İstanbul’da ilk kez uygulanacak yerli aşının randevu saatlerinin geç açtıklarına rağmen birçoğunun dolduğunu aktardı. Yiyit, ‘Hedefimiz 1000'li bir rakamdı. Bugün o rakam çok rahat oluşacak ve geçecek gibi duruyor. Çünkü dün açar açmaz 500 civarında randevu dolmuştu. Günlük hala randevu alınabiliyor. Milli ve yerli hassasiyetleri yüksek olan bir toplumuz. İşin içinde böyle yerlilik ve millilik bir araya geldiğinde, bir de aşının içinde Türk kelimesi geçince herhalde biraz daha gönülleri okşuyor. Biraz daha insanları teşvik edici oluyor. Yetişkin nüfusumuzda yüzde 20 gibi hala aşı takvimi tamamlamamış bir nüfus var. İnşallah onların tamamlamasına vesile olur diyoruz.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal