Yerel Seçimler Ne Zaman Yapılacak?

Henüz 24 Haziran seçimlerinin kesin sonuçları açıklanmamışken ülkede yeniden seçim gündemine girildi. Normalde 29 Mart günü yapılması düşünülen yerel seçimlerin Ekim yada Kasım ayına çekilmesi gündemde.

30.06.2018-11:50 - (Son Güncelleme: 30.06.2018-12:04)

6 gün önce seçime giden Türkiye'de şimdi de yeni gündem yerel seçimler. AK Parti ve MHP'nin 29 Mart 2018’deki yerel seçimi erkene çekebileceği öne sürülüyor.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in aktardığına göre, 24 Haziran seçimlerinde Erdoğan’ın zafer kazanması ve TBMM’de çoğunluğu kazanma amacına büyük oranda varan AK Parti ve MHP’nin, yerel seçimleri erkene çekmek istediği bildirildi. AK Parti’nin 2019’a dek oy oranlarının düşebileceği düşüncesinin bu planda etkili olduğu iddia edildi.

İLK KEZ YETKİLERİNİ KULLANACAK

24 Haziran seçimleri ile gidilen başkanlık sisteminde, Cumhurbaşkanının kararname çıkarma, bütçe düzenleme, Bakanlar Kurulunu kurma gibi yetkilerini ilk defa kullanılacak olmasının meydana getireceği tartışmaların da erken yerel seçim planında etkili olduğu bildirildi.

EN BÜYÜK ENGEL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

AK Parti ve MHP’nin yerel seçimleri bu senenin Kasım ayına çekmesinin önündeki en büyük engel ise Anayasa değişikliği olarak ifade ediliyor. Yerel seçimlerin erkene çekilmesi için yeni sistemde 400 milletvekilinin kabulü ile Anayasa değişikliği yapılması lazım. Fakat net olmayan sonuçlara göre milletvekili sayıları 344’de kalan ittifakın yerel seçimlerin erkene öekmesi için en az 56 milletvekilinin daha yardımına ihtiyacı var. Fakat muhalefet partilerinin iktidardan gelecek erken seçim talebine “Hayır” demesinin siyaseten mümkün olmadığı söyleniyor.

2014 senesinde gerçekleştirilen son yerel seçimlerde DBP’nin elde ettiği 90’ı aşkın belediyeye birkaç sene içinde atanan kayyumların yerel seçimlerin erkene çekilmesi hususunda HDP’nin yeşil ışık yakmasına sebep olabileceği söyleniyor. Yalnızca HDP’nin yerel seçimlerin erkene çekilmesi için lazım olan Anayasa değişikliğine “Evet” demesi bile lazım olan olan 400 oyun üstüne çıkılmasını sağlıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal