Yer Fıstığı Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Berrak bir görüntüye sahip olan yer fıstığı yağı açık sarı renkte, tat ve koku bakımından kendine has, lezzetli bir yağdır. Peki, yer fıstığı yağının faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde...

22.11.2021-15:17 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-18:06)

Berrak bir görüntüye sahip olan yer fıstığı yağı açık sarı renkte, tat ve koku bakımından kendine has, lezzetli bir yağdır. 

Yer fıstığı yağı, pamuk yağıyla kıyaslandığında fosfolipid ve yağ dışı unsurları çok az miktarda barındırdığı için rafine edilmesi daha kolaydır. Yer fıstığı yağı yüksek oranda oleik asit içermesinden ötürü hem fiziksel özellikleri hem de besin değerleri ile zeytinyağına en yakın nebati yağ olarak bilinmektedir.

BİNBİR DERDE DEVA... 

- Yer fıstığı yağı içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterol seviyesini yükseltmektedir. Böylelikle dolaşım sistemi ve kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

- Yer fıstığı yağı kişinin vücuduna zindelik ve kuvvet verir. Hormonların faaliyetleri düzenleyen yer fıstığı yağı cinsel gücü artırır.

- Bağışıklık sistemini güçlendiren yer fıstığı yağı, mide yanması, mide ekşimesi ve gastrit rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.


- Kandaki şeker oranını dengeleyen yer fıstığı yağı şeker hastaları için fayda sağlamaktadır.

- Sindirim sistemini aktive eden yer fıstığı yağı hazmı kolaylaştırır, kabızlığı giderir.

- Yer fıstığı yağı A, C, E, B, B1, B6 vitaminleri ve omega 6 yönünden önemli bir kaynaktır. İçerdiği bileşeneler ile sağlıklı kas ve kemik gelişimine fayda sağlar.

- Bedensel ve zihinsel yorgunlukları gideren yer fıstığı yağı beyin fonksiyonlarını iyileştirip öğrenmeyi kolaylaştırır.

- Yer fıstığı yağı kalın bağırsak, prostat ve meme kanseri riskine karşı vücudu savunmaktadır.

- Yer fıstığı yağının metabolizmayı hızlandırdığı ve iştah kontrolünü sağladığı ispatlanmıştır. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenler tarafından tüketilebilir.

YER FISTIĞI YAĞI NEREDE KULLANILIR?


- Yer fıstığı yağı; beyaz etlerde, hamur işlerinde, tatlılarda, mayonez yapımında margarin üretiminde, balık konservelerinin hazırlanmasında, kızartmalarda, salatalarda ve özellikle Çin mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. 

- Yüksek sıcaklık derecelerine karşı son derece dayanıklı olan yer fıstığı yağı kızartıldıktan sonra bir süre saklanacak olan gıda maddeleri için tercih edilir. 

- Yer fıstığı tohumundan yağ üretildikten sonra arta kalan küspe, protein kaynağı olduğu için bebek mamalarına ilave edilir. 

- Yer fıstığının içindeki E vitamini, kozmetikte kullanıldığında cilde parlak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal