Yeni Zelanda'da Kente Adı Verilen John Hamilton'ın Heykeli Kaldırıldı

Ülkede Hamilton şehri, şehre ismi verilen John Hamilton'ın heykelini, yerli halka yönelik katliamlardan sorumlu olduğu dolayısıyla kaldırdı.

12.06.2020-15:07 - (Son Güncelleme: 12.06.2020-15:06) Yeni Zelanda'da Kente Adı Verilen John Hamilton'ın Heykeli Kaldırıldı

Hamilton Belediye Başkanı Paula Southgate, Maori yerlilerinin isteği üzerine Kent Meclisinin bahçesinde yer alan bronz heykelin kaldırıldığını açıkladı.

Şehir nüfusunun yaklaşık dörtte birini meydana getiren Maori yerlileri, ata toprakları olarak gördükleri bölgenin 1860'lü yıllarda İngilizler tarafından işgali esnasında gerçekleştirilen savaşlarda yerli katliamlarında rolü olduğunu düşündükleri Hamilton'ın heykelinin kaldırılmasını istemişti.

Bir Maori yaşlısı, pazartesi günü yerel haber sitesi Stuff'a verdiği demeçte, "heykel eğer kaldırılmazsa bizzat kendisinin parçalayacağını" dile getirmişti.

Belediye Başkanı Southgate, heykelin kaldırılmasıyla ilgili açıklamasında, pek çok kişinin heykelin varlığından kişisel ve kültürel olarak rahatsız olduğunu kaydederek, "Dünya genelinde olup bitenlere kulaklarımızı tıkayamayız ve tıkamamalıyız. Aynı toplumun parçası olan kültürler arasında hoşgörü ve anlayışı inşa etmeye çalıştığımız bir dönemde aramızda köprüler kurmaya yardımcı olmuyor" ifadesini kullandı.

Maori yerlileri tarafından "Kirikiriroa" denilen şehrin, 1860'lı yıllardaki işgali sonrası savaşlardan birinde yaşamını yitiren İngiliz deniz subayına atıfla Hamilton denildiği ifade ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal