Yeni yıl için engelli araç muafiyeti belli oldu: Kimler faydalanacak?

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren birçok şeye zam gelmesinin ardından engelli kişilerin araç alırken ÖTV muafiyeti üst limiti belli oldu. İşte detaylar...

02.01.2024-09:47 - (Son Güncelleme: 02.01.2024-09:47) Yeni yıl için engelli araç muafiyeti belli oldu: Kimler faydalanacak?

2024 öncesi Asgari ücretin artmasıyla beraber birçok şeye de Zam beraberinde geldi. Yeni yılın başlamasıyla ilk olarak köprü ve otoyol ücretlerine zam gelse de herkesin gözü araç fiyatlarında kaldı. Öte yandan engelli araç alımında uygulanan ÖTV muafiyeti üst limiti artırıldığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gönderilen tebligatla duyuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Tebligatı

Yüzde 58 arttı

NTV’nin haberine göre; 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 lira olan ÖTV istisnası tutarı yüzde 58,46 artışla 1 milyon 591 bin 200 liraya yükseldi. ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanır. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabilir. Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Araç

Hangi araçları kullanabilecekler?

ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor. ÖTV muafiyetli araçlar 5 yıl boyunca satılamaz veya devredilemez. Aynı zamanda ÖTV muafiyetinden yararlanan kişi, 5 yıllık süre içinde 2. bir araç satın alamaz. Ancak alınan araç, kaza veya doğal afet sebebiyle trafikten men olursa, 5 yıl dolmasa bile tekrar yeni bir hak doğuyor.  ÖTV muafiyetli araç alımında motor silindir hacmi 1600cc ve altı binek otomobiller ile 2800cc ve altı hafif ticari ve tüm motosikletler tercih edilebiliyor. 


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal