Elektrikli otomobil alacakların dikkatine: Dün itibariyle yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçların satışına ilişkin tebliğ dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Yürürlükte yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartlar sağlamayan markalar bugünden itibaren Türkiye'de satış yapamayacak. İşte detaylar...

30.12.2023-15:59 - (Son Güncelleme: 30.12.2023-15:59) Elektrikli otomobil alacakların dikkatine: Dün itibariyle yürürlüğe girdi

Türkiye, TOGG ile elektrikli araba dönemine resmen giriş yapmaya başladı. Bunun üzerine yeni düzenlemeye gidildi. Yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartlar sağlamayan markalar bugünden itibaren Türkiye'de satış yapamayacak.

Dün itibariyle yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan (Çin, ABD, Japonya, Meksika gibi ülkeler) elektrikli araçların satışına ilişkin tebliğ dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartlar sağlamayan markalar bugünden itibaren satış yapamayacak. Ticaret Bakanlığı elektrikli araç ithalatına ilişkin düzenlemeyi 29 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlamıştı. Son dönemde özellikle Çin üzerinden farklı markalar Türkiye'ye gelip satışlarını gerçekleştiriyordu. Bazı markalar bakım-onarım için özel servislerle anlaşıyor ve satış sonrası destek hizmeti alınamazsa vatandaşlar mağdur olabiliyordu.

İzin belgesi aranmaya başladı

Ticaret Bakanlığı yaptığı düzenleme ile birlikte, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayanlarının (Çin, ABD, Japonya, Meksika gibi ülkeler) Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça düzenlenen “İzin Belgesi” aranmaya başladı. İzin belgesi muafiyeti sağlanabilmesi için eşyanın A.TR Dolaşım Belgesi veya ilgili Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında menşe ispat belgesi ile gelmesi gerekiyor. İzin Belgesi düzenlenebilmesi için birçok şart için süre doldu.

Resmi Gazete

TSE tarafından belgelendirilmesi bekleniyor

Türkiye'ye getirilip satılan ve sonrasında destek verilmeyen araçlar herhangi bir kaza ya da arıza durumunda yurt dışından uzun süre parça tedariğini bekliyordu. Bunun yanında aracın tamir ve bakımını yapacak yetkili veya işten anlayan kişi olmayınca milyonlarca liralık otomobiller hurda gibi tamirhanelerin önünde yatıyordu. İthalatı yapılacak eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olduğunun Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekiyor.

Belge şartı aranacak

Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranacak. İthalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi gerekiyor. İthalatı yapılacak eşyanın imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması gerekiyor. Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi koşullarının bir arada sağlanması gerekiyor.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal