Yeni Kraliçe tacı giydi: Osmanlı detayı dikkat çekti

2.Elizabeth’in ölümünün ardından yeni kraliçe olan Camilla Parker Bowles’un tacındaki Osmanlı detayı dikkat çekti. Bowles’un tacındaki elmaslardan birisi Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından hediye edilmişti. Detaylar haberimizde...

11.09.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 11.09.2022-11:35) Yeni Kraliçe tacı giydi: Osmanlı detayı dikkat çekti

Geçtiğimiz Cuma günü hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından oğlu 3. Charles, İngiltere’nin yeni Kralı olmuştu. Elizabeth ölümünden önce İngiltere kraliçesi unvanının oğlu Charles’ın eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles’a ait olacağını söylemişti. 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin ardından tüm dikkatler Camilla’nın taç giyme törenine çevrildi. 

Yeni Kraliçe tacı giydi

Camilla Parker Bowles'un kraliçe unvanını alacağı törende giyeceği taç, Kraliçe 2. Elizabeth'in babası Kral VI. George'un 1937'deki taç giyme töreninde eşinin kullanması için tasarlandı. Ana Kraliçe'nin başını süsleyen taç, elmas ve platin parçalardan oluşuyor. Bu taçta Işık Dağı (Koh-i Noor) adı verilen dünyanın en büyük elması da yer alıyor.105.6 karat yani dünyanın en büyük ve pahalı elması olarak nitelendirilen Işık Dağı adlı bu elmas; İngiltere'ye 19'uncu yüzyılın ortalarında Kraliçe Victoria'ya hediye olarak gönderildi.

Bowles'un tacı Osmanlı

Osmanlı detayı dikkat çekti

Bowles’un giyeceği taçtaki elmaslardan birisinin Osmanlı Padişahı Abdülmecit tarafından 1856 yılında Kraliçe Viktoria’ya hediye edildiği öğrenildi. Sultan Abdülmecit, Kraliçe Viktoria’ya Kırım Savaşı’nda Osmanlıya olan desteklerinden ötürü teşekkür olarak bu elması ona hediye etmişti. 

Kraliyet eserlerini koruyan kurum olan Royal Collection Trust'ın internet sitesinde de "Türk elması, 1856 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Kraliçe Victoria'ya Kırım Savaşı sırasında İngilizlerin desteğine şükran ifadesi olarak bir hediyeydi." ifadeleri kullanıldı.

Taç giyme töreni ne zaman?

Yeni Kral Charles’ın kral olacağı tören ile Bowles’un kraliçe olacağı törenin tarihlerinin farklı olacağı tahmin ediliyor. Son 900 yılda olduğu gibi taç giyme töreninin Westminster Kilisesi’nde yapılması bekleniyor. Kral Charles, bu kilisede taç giyen 40. hükümdar olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal