Yeni kira artış oranında detaylar netleşti! Vatandaşlar derin nefes alacak!

Fahiş kira fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için düzenleme meclisten geçti. Kiracılar derin bir nefes alacaklar. Artık ev sahipleri açıklanan oranın üstünde zam yapamayacakları gibi 1 Temmuz 2023 tarihine kadar açıklanan oranın üzerine geçemeyecekler.

09.06.2022-09:14 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-09:14) Yeni kira artış oranında detaylar netleşti! Vatandaşlar derin nefes alacak!

Fahiş kira fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için düzenleme meclisten geçti. Artık ev sahipleri açıklanan oranın üstünde zam yapamayacaklar. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar açıklanan oranın üzerine geçemeyecekler. Eğer bu oranı geçerse sözleşme geçersiz sayılacak.

Düzenleme meclisten geçti

Son zamanlarda yaşanan kira fahiş kira artışları sebebiyle AK Parti ve ilgili bakanlıklar bu konuyla ilgili çalışma başlatmıştı. Dün de Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'na katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, açıklamalarda bulundu. Önemli açıklamalarda bulunan Bozdağ, fahiş kira artışlarının önüne geçilebilmesi için düzenlemenin meclisten geçtiğini ve 1 Temmuz 2023 tarihine kadar belirlenmen oranda zam yapılacağını duyurdu.

Tüm partilerin desteğiyle kabul edildi

AK Parti grubu fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için düzenleme tasarısının bir an önce hayata geçmesi için adımlar attı. Muhalefet partileri ile tek tek istişare edilerek, "Genel Kurul'da görüşülen avukatlık ile ilgili yasa teklifine önerge ile ekleme yapalım" önerisinde bulunuldu. Muhalefet partileri bu öneriyi kabul ederek akşam saatlerinde genel kurulun gündemine sunulup tüm partilerin desteğiyle kabul edildi.

Tüm partilerin desteğiyle kabul edildi

Yüzde 25 oranında yapılacağı açıklandı

6098 Sayılı Türk Borç Kanunu'na eklenen maddeye göre, yasanın yürürlüğe girdiği tarihle beraber 1 Temmuz 2023 tarihi dahil olmak üzere geçerli olup bu tarihler arasında kira artışı en fazla yüzde 25 oranında yapılacağı açıklandı. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde uygulanacak.

"Umarım beklentileri karşılar"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'na katıldı. Önemli açıklamalarda bulunan Bozdağ, kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacağını ifade ederek, "Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur." açıklamalarında bulundu.


"Yüzde 15 daha düşük bir seviye"

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuyla ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özelmacıklı, yaptığı açıklamalarda, "Bakanlıklar tarafından bir süredir görüşülen gelişmede sona gelindi bu çerçevede konutlarla sınırlı olmak üzere yapılan artışların 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 ile sınırlandırılacağı açıklandı. Son 12 aylık TÜFE ortalamasına göre son çıkan artış oranı yüzde 39.33’tü. Bunun yaklaşık artış anlamında yüzde 15 daha düşük bir seviye olduğunu söyleyebiliriz. Son dönemde yaşanan kira artışlarıyla ilgili gerek mal sahibi gerekse de kiracılar için bir üst sınır olarak kabul edileceği anlaşılıyor." ifadelerini kullanırken sözlerine şöyle devam etti, "Lakin piyasada TÜFE ortalaması geriden gelen bir ortalamaydı. Son 12 ayı baz alan bir kira artışı olan TÜFE’de rakamlar zaten enflasyona göre oldukça geri kalmıştı bu sınırlama kiracılar için avantajlı gözükse de mal sahipleri için avantajlı bir durum değil. Kendileri de kirada oturan mal sahipleri kira artışı dönemlerini geçirdiler." ifadelerin kullandı. Özelmacıklı, "Yeni artış yapılacak durumda bu sınırlama onları da olumsuz olarak etkileyebilecek. Kira artışlarıyla ilgili kısmın belli bir süre daha TÜFE’de devam etmesi, eğer belli bir aşamayı aşarsa sınırlama yapılması benim görüşümce daha makul olabilirdi. Bu durumun yeni artışlarda kiracılar tarafından baz alınacağını. Boşaltılan ve yeniden kiraya verileceklerde fiyatların daha yüksek seyredeceği mümkün. Sınırlandırmanın belli bir süreyi kapsayacak olması konutları kapsaması olumlu görülebilir." ifadelerine yer verdi.

"TÜFE gibi nesnel olmalıdır"

AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar meclisten geçen düzenlemeyi değerlendirdi. Tayyar, kararın gözden geçirilmesini ifade ederek, "Fahiş kira artışı mutlaka önlenmeli. Artışa sınır koymak gerekiyorsa, ölçüt, TÜFE gibi nesnel olmalıdır. Enflasyonun %73.5 olduğu ortamda %25’lik keyfi sınır, yeni sorunlar üretir. Kayıt dışılık artar, daha kötüsü yeni sosyal ihtilaflar doğar. Karar gözden geçirilmeli." açıklamalarında bulundu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal