Yeni ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Kimdir?

Büyükelçi krizinden sonra ABD senatosu yeni Ankara büyükelçisini onayladı. Peki, Jeff Flake kimdir?

27.10.2021-11:20 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-16:31) Yeni ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Kimdir?

Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 büyükelçi krizi, ABD ve Kanada büyükelçilerinin geri adım atıp Viyana Sözleşmesinin 41. Maddesine yani devletlerin iç işlerine uyacağını bildirerek sona ermişti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, yapılan açıklamanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığı bildiriliyor. ABD yeni Ankara büyükelçiliği atamış durumda. Peki,

YENİ BÜYÜKELÇİ İSTANBUL'A GELDİ

Büyükelçi Jeff Flake ve eşi Cheryl Flake, Türk Hava Yolları'nın TK 290 seferiyle San Francisco'dan İstanbul'a uçtu. Flake, "Burada olmaktan mutluyum, bu hoş karşılama için de teşekkür ederim." dedi. Flake 14 uçağıyla Ankara'ya gideceği öğrenildi. Ankara'ya vardığında görevine resmen başlayacak.

JEFF FLAKE YENİ GÖREVİNE BAŞLADI

Joe Biden tarafından yeni Ankara Büyükelçisi olarak geçtiğimiz aylarda atanan Jeff Flake, başkan yardımcısı Kamala Harris huzurunda yemin etti. Harris Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaşıp "Bugün, Jeff Flake'i yeni Türkiye Büyükelçimiz olarak yemin ettirme onuruna eriştim. Senatoda Flake ile çalışma fırsatım oldu ve bu ülkeye olan sevgisini yakından gördüm." sözlerine yer verdi. 


ABD BÜYÜKELÇİSİ MORMON JEFF FLAKE KİMDİR? 

ABD senatosunda Jeff Flake’in Ankara büyükelçiliği onaylandı. Temmuz 2021’de Joe Biden tarafından aday gösterilen Jeff Flake, geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin Rus silahlarını satın almaya devam ederse yaptırımların daha da artacağını açıklamıştı. Senato Dış İlişkiler Komitesi, geçen hafta adaylığını onamıştı. 


Arizona eyaletinin Snowflake şehrinde doğan Flake, Brigham Young Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında lisans derecesini, Siyaset Bilimi bölümünden de yüksek lisans derecesini aldı. Hristiyanlığın Mormon kilisesine mensup olan Jeff Flake, Güney Afrika’daki İsa Mesih’in Son Zamanlar Azizler Kilisesi’nde misyoner oldu. Amerika’ya döndüğünde Goldwater Üniversitesi’nde icra direktörü olarak görev yapan Flake, 2001 – 2013 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi oldu.

JEFF FLAKE ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMIYOR

Yeni Ankara büyükelçisi Jeff Flake, ABD tarafından tanınan 1915 Ermeni Olaylarını soykırım olarak tanımadığını bildirmişti. F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılan Türkiye’nin yanında olduğunu bildiren Flake, uçakların Türkiye’ye satılması gerekliliğini savunmuştu. 

Uzun süre Afrika’da Mormon misyonerliği yapan Jeff Flake, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Zimbabve’de misyonerlik görevini üstlenmişti. Uzun süredir büyükelçi olması beklenen Flake’in Afrika’da bir ülkede bu göreve getirilmesi bekleniyordu. Türkiye’de büyükelçi olmak büyük sürpriz yarattı.


Cumhuriyetçi bir çizgiye sahip olan Jeff Flake, Donald Trump’a karşı duruşuyla biliniyordu. 2020 başkanlık seçimlerinde Trump yerine Joe Biden’ı destekleyen Flake, Trump’ın birçok tasarısına karşı çıkmıştı. Flake görevi David Satterfield’dan alacak. 2013 – 2019 yılları arasında Arizona’dan ABD Senatosunda görev alan Flake, yakında Ankara büyükelçiliğine başlayacak. Jeff Flake eşi Cheryl Flake ile 1985 yılından beri evli ve 5 çocuk babasıdır.

MORMON KİLİSESİ NEDİR?

Joseph Smith tarafından 1830larda temelleri atılan Mormon Kilisesi, bir nevi dini tarikat ve dini harekettir. Joseph Smith’in İsa Mesih’i ve melek Moroni’yi görmesi sonrası bu dini harekete başladığı bilinir. Mormon Kitabını 1830 yılında yazmasıyla kurulmuştur. Mormon Kitabı, 4.yy’da Moroni isimli meleğin babası tarafından yazılmıştır. Mormonların tamamı İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi adlı kiliseye ibadetlerini sunarlar. 15 milyon üyesi bulunan kilisenin dünya genelinde misyoner çalışmaları bulunmaktadır.

Mormonlara göre tanrı ilk önce insandı ve sonra tanrı formuna yükseldi. Bedeniyle semaya yükselmiş, ölümsüz bir tanrı fikrine sahiptirler. Vücutlarına aşırı önem veren Mormonlar, alkol, nikotin, kafeini yasaklamıştır. Mormon kilisesinde çok eşlilik yaygın bir şekilde görülür. 4 -5 kadınla birden evlenen Mormonlar, çok eşliliği savunuyor. Çok eşlilik Amerika’da yasak olmasına rağmen kendi içlerinde çok eşli yaşayan birçok Mormon bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal