Yedek Subay Nedir?

Yedek subay nasıl olunur? Yedek subay ne yapar? Yedek subay kısa dönem mi? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

23.05.2018-19:42 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-14:56) Yedek Subay Nedir?

Özellikle askere gidecek olan vatandaşlar, kahraman Türk ordusunda görev alabilmek için asteğmen nasıl olunur sorusunun yanıtını merak ediyor. Askeriye bünyesinde farklı kuvvetlerde görevler üstlenen asteğmen (yedek subay), internet tarayıcılarında en çok araştırılan meslekler içerisinde kendisine yer buluyor. Peki, asteğmen nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur?

NEDİR?

Asteğmen yani halk içinde bilinen ismiyle astek, birçok devletin kara ve hava kuvvetlerinde asıl vazifesi takım yada kısım komutanlığı olan, en alttaki subay rütbesi olan askeri mevkidir. Asteğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yer alan en düşük rütbeli subaylardır. Asteğmenler, yedek subay olarak da bilinirler. Asteğmenler, büyük ve küçük askeri birlikler içinde takım komutanlığı, batarya subayı, adestim subayı gibi vazifeleri yüklenirler. Daha fazla teknik bilgileri ve akademik bilgileri göz önünde bulundurularak orduya yarar sağlamaları hedeflenir. Ülkemizdeki şimdiki askeri düzen içinde astsubay kıdemli başçavuş ile teğmen arasında yer almaktadır. Peki kimler asteğmen olabilirler? Asteğmen nasıl olunur?

ŞARTLAR NELERDİR?

İlk olarak kimlerin asteğmen olarak görev alabileceğini maddeler biçiminde sıralayalım. Yedek subay olmak için ilk olarak bir 4 yıllık fakülte mezunu olmanız lazımdır. Sonrasında seçilmenizin sonrasında da vazife süreniz 12 ay olmaktadır.

-Not ortalamasının yüksek olması (genel olarak minimum 3.00)

-En az 4 senelik fakülte mezunu bulunmak

-İstekte olmak

-Kurada çıkmak

yedek subay

MAAŞLARI NE KADAR?

TSK’da subay sınıfında çalışma hayatı içerisinde olacakları için ve rütbeli olmalarından ötürü maaşları da merak edilir. Personelin evlilik, çocuk, eğitim durumuna göre maaşları farklılık gösterebilir. Bununla birlikte yedek subay maaşları ortalama 8-10 bin TL seviyesindedir.

GÖREVLERİ NELERDİR?

Asteğmen ihtiyaç halinde pek çok farklı bölgede görev alabilir. Kısım amirliği, batarya komutanı, atış destek subayı yahut eğitim subayı gibi çok çeşitli görevler üzerinde hizmet verebilmektedirler. Bunun haricinde belli başlı birtakım görevleri yer almaktadır. Söz konusu görevler şu şekildedir;

- Nöbet tutmak

- İdari açıdan yapılan yazışmaları ele almak ve gerçekleştirmek.

- Almış olduğu eğitim üzerinden gerekli birikimleri yeni gelen askerlere iletmek.

- Komutanın vermiş olduğu emirleri yetenek ve becerisine göre gerçekleştirmek.

- Tim komutanı olarak takım ile birlikte operasyona çıkmak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal