Yatırımcıların gözü bu haberde! Uzmanından kritik altın ve dolar tahminleri!

Bugün açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarının öncesinde ve sonrasında açıklamalarda bulunan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, enflasyon, dolar, altın için değerlendirmelerde bulundu. Memiş, yaptığı değerlendirmelerinde eylül ayı uyarıları dikkat çekti. Dolar ve altın için özellikle tarih vererek uyarılarda bulundu.

04.07.2022-14:50 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-14:50)

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yaptığı açıklamalarında uyarılarda bulundu. Açıklanan enflasyon rakamlarının ardından değerlendirmelerde bulunan Memiş, dolar ve altın için özellikle tarih vererek 'borçlanma' uyarısını yaptı.

Tarih vererek uyarılarda bulundu

Bugün açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarının öncesinde ve sonrasında açıklamalarda bulunan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, enflasyon, dolar, altın için değerlendirmelerde bulundu. Memiş, yaptığı değerlendirmelerinde eylül ayı uyarıları dikkat çekti. Dolar ve altın için özellikle tarih vererek uyarılarda bulundu.

Tarih vererek uyarılarda bulundu

"Bu geçici bir trend"

Enflasyon rakamlarının açıklanmadan önce yaptığı açıklamalarda İslam Memiş, "Eylülün hikayesi küresel piyasalardaki resesyonla alakalı. Resesyonla, doların değer artışına, Fed'in faiz artışına odaklanacağız. Önemli olan küresel piyasaların eylüle hazırlanırken, yerli yatırımcıların da bunun göz önünde bulundurması gerekiyor. Temmuz ayını tatil ayı olarak adlandırdım ancak 16-17 lirada dalgalanan kur varken, 15.80'li seviyeleri gördüğümüz anda bunun kalıcı düşüş olmadığını göz önünde bulundurmak lazım. Bu geçici bir trend." ifadelerini kullandı.

"Baskılanan bir piyasa var karşımızda"

Piyasanın baskılandığını ifade eden Memiş, enflasyonun kabullenilmesini öngörülemez bir itiraf olarak yorumladı. İslam Memiş, "Enflasyonun kabullenilmesi, öngörülemezlik aslında bir itiraf niteliğinde. Bundan sonraki süreçlerde biz en çok eylül itibarıyla, merkez bankalarından aslında resesyon haziranda başlamıştı itirafını da duyacağız. Dünyadaki hiçbir insan hissetmiyor ama baskılanan bir piyasa var karşımızda. Merkez Bankaları dar bant aralığını tutuyor." açıklamalarında bulundu.


"Fırsatçılık ekonomisi de doğuyor"

Piyasalardaki dengesizlik ile beraber fırsatçılık ekonomisinin de ortaya çıktığını belirten Memiş, "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın maliye ayağının sahada daha aktif yer alması lazım. Her gün zam güncellemesi var, hiç kimse sormuyor artık bu neden bu kadar pahalı. Çünkü piyasalardaki dengesizlik ortada. Fırsatçılık ekonomisi de doğuyor. Turizm bölgelerinde bunu daha çok hissediyor olacağız." ifadelerine yer verdi.

"Zamlar yaz aylarında yoğunlaşabilir"

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yaptığı yorumlarda Memiş, Zamların yaz aylarında daha da yoğunlaşabileceğine dikkat çekerek, "Burada benim takip edeceğim, yıl sonuna kadar işverenlerin maliyet karşısında acaba işsizlik rakamlarına yansıması olur mu. Kayıtdışında bir artış olur mu, göçmenler sanayi bölgelerinde kayıtdışı çalışmaya devam eder mi, üçüncüsü de bunun zam olarak yansıması. Zamlar yaz aylarında yoğunlaşabilir bu açından çok fark edilmeyebilir." ifadelerini kullandı.


"Hanehalkının hissettiği enflasyon oranı yüzde 175"

Hanehalkının hissettiği enflasyon oranı yüzde 175 olduğunu ifade eden Memiş, hükümetin enflasyon karşısında iyi niyetli mücadelede bulunduğunu dile getirdi. Memiş, "7928 liralık maliyet, ister istemez işverenin elemana ihtiyacı var ama zarar etmemesi gerekiyor. Bunun zam yaparak yansıtacak. Her şeye zam olarak yansıyacaktır. Enflasyon karşısında da aslında zamlarla pek bir şey veremeyeceksiniz. Hanehalkının hissettiği enflasyon oranı yüzde 175'tir. Hükümet iyi niyetli bir şekilde mücadelesini sürdürüyor. Verilen sözler var. Merkez Bankası ve diğer kuruluşlar beklentilerini ötelemek zorunda kalıyor. Risklerle birlikte büyüme rakamlar vs. revize edilmek zorunda kalıyor." açıklamalarında bulundu.

"Dövizle borç almayın, altın borç almayın"

Yaz aylarında iyimser bir ekonominin beklenmesinin hata olduğunu ifade eden Memiş, döviz ve altın ile borçlanmamaları konusunda vatandaşları uyardı. Memiş, "Bundan sonraki süreçlerde çok düşük bir rakam beklememek gerekiyor. İşvereni, işçisi, memuru, emeklisi, kiraya verecekler, ödeyecekler, herkes bunun hesabını yapmalı. Dövizle borç almayın, altın borç almayın bu konular da önemli olacaktır. Yaz aylarıyla birlikte iyimser bir ekonomi beklemek hata olur." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal