Yatırımcıları şaşkına çeviren sonuç: 2023 yılında sadece altın ve Bitcoin kazandırdı

Finansal yatırım araçları olan dolar ve borsa 2023 yılının genelinde negatif bir seyir seyrederken altın ve Bitcoin yatırımcılarının ise yılı karlı kapattığı görüldü. İşte ayrıntılar…

04.01.2024-10:00 - (Son Güncelleme: 04.01.2024-17:41)

Yüksek enflasyonla dolu bir yıl olan 2023’teki enflasyon yüzde 64,77 olarak kaydedildi. Yatırımcılar gram Altın ve Bitcoin’den önemli bir getiri sağlarken özellikle Bitcoin’in yılın ikinci yarısında gösterdiği çıkış dikkat çekti. Kripto Para yatırımcıları geçtiğimiz yüzde 56 oranında reel getiri elde etti.

Dolar ve Euro yatırımcıyı üzdü

Altın ve Bitcoin yatırımcısını sevindirse de aynı durum dolar ve Euro gibi finansal yatırım araçları için söz konusu olmadı. 2023 yılında dolar, Euro, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve TL mevduat gibi geleneksel yatırım araçları yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Bunlar, yüksek enflasyon oranları karşısında reel olarak değer kaybetti. Özellikle BİST100 endeksi, yıl içindeki performansıyla yatırımcılarına yüzde 18 reel kayıp yaşattı.

Dolar euro

Haber7’de yer alan habere göre; Merkez Bankası'nın para politikasındaki değişimler, TL mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı ancak yıl sonu itibarıyla bu yatırım aracı da yatırımcısına yüzde 8,26 reel kayıp yaşattı. Dolar ve Euro, yılın ikinci yarısında TL karşısında değer kazansa da, yatırımcılarına reel olarak kaybettirdi. Bitcoin'in aksine, devlet iç borçlanma senetleri, yıl boyunca nominal olarak yüzde 23,79 gerileyerek yatırımcılarına büyük kayıplar yaşattı.

Borsa son dönemeçte üzdü

Aralık ayında ise, BİST100 yatırımcılarına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. DİBS, yılın son çeyreğindeki Merkez Bankası politikaları ve yabancı yatırımcıların ilgisiyle yükselişe geçti. Bitcoin, aralık ayında hızlı bir yükselişle yatırımcısına yüzde 9,78 reel getiri sağladı. TL mevduat faizleri de, yılın son ayında politika faizindeki artış ve bankaların TL mevduat faizlerini yükseltmeleriyle, yatırımcılarına ilk kez Mayıs'tan bu yana pozitif reel getiri sundu.

2023 yılı altın ve Bitcoin’in yılı oldu

Son üç ayda, Merkez Bankası'nın etkileri daha belirgin hale geldi. Gram altın, bu dönemde yüzde 9,43 reel getiri sağladı. BİST100 ise yatırımcısına yüzde 18,5 reel kaybettirdi. TL mevduat faizleri, üç aylık süreçte yatırımcısına yüzde 0,42 reel getiri sağladı. Ekonomim'de yer alan habere göre Euro, son çeyrekte yatırımcısına yüzde 2,71 reel getiri sağlarken, Bitcoin bu dönemde yüzde 42,79 kazandırdı.

Altın ve Bitcoin

Altı aylık vadede, sadece Bitcoin yatırımcılarına reel getiri sağladı. Diğer yatırım araçları, 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37,56 karşısında geride kaldı. Bitcoin, bu dönemde yüzde 40 yükselerek yüzde 1,77 reel getiri elde etti. Ancak, global piyasalardaki olumsuz hava nedeniyle, Bitcoin'in değeri bir gün içinde yüzde 9 kadar düştü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal