Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir, nasıl çalışır? Yarı otomatik ofsayt teknolojisi hangi liglerde var, maliyeti ne kadar?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig’de 20. haftadan itibaren yarı otomatik ofsayt sisteminin hayata geçirileceğini duyurdu. Peki Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir, nasıl çalışır? Yarı otomatik ofsayt teknolojisi hangi liglerde var, maliyeti ne kadar? İşte merak edilenler…

12.01.2024-17:14 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-17:14)

TFF’den yapılan açıklamada, Süper Lig’de bu hafta sonu oynanacak olan 20. hafta karşılaşmalarıyla beraber yarı otomatik ofsayt sistemine geçileceği bildirildi. UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2022 Dünya Kupası gibi büyük organizasyonlarda kullanılan yarı otomatik ofsayt sisteminin detayları futbol severlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki Yarı otomatik ofsayt sistemi Nedir, nasıl çalışır? Yarı otomatik ofsayt teknolojisi hangi liglerde var, maliyeti ne kadar? 

Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?

Yarı otomatik ofsayt sistemi, bir karşılaşmada yaşanan ofsayt pozisyonunu yapay zeka yardımıyla eş zamanlı olarak izleyenlere ulaştıran bir sistemdir. 

Pozisyonların neden ofsayt olduğu konusunda 29 farklı noktayı inceleyen sistem, görüntüleri VAR merkeziyle pozisyon yaşandığı anda paylaşacak ve VAR hakemlerinin de pozisyonu daha sağlıklı ve hızlı incelemesine olanak sağlayacak.

Yarı otomatik ofsayt

Yarı otomatik ofsayt sistemi nasıl çalışır?

Karşılaşmanın oynanacağı stadyumun farklı noktalarına yerleştirilen 10 özel kamera ile çalışan yarı otomatik ofsayt sistemi, pozisyonu farklı noktalardan tanıyarak simülasyon şeklinde ekranlara iletecek. 

Görüntüde ofsaytta olan oyuncunun hangi bölgesinin ofsayt olduğu animasyon şeklindeki sinyallerle gösterilecek ve ofsayt pozisyonlarında yaşanan sorunların önüne geçilmiş olacak.

Yarı otomatik ofsayt sistemi maliyeti ne kadar?

Yarı otomatik ofsayt sistemi maliyetinin yaklaşık olarak 10 milyon dolar olması bekleniyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal