Yargıtay’dan milyonlarca emekliyi ilgilendiren karar: ‘Emekli maaşı ile kredi borcu ödenebilir’

Kredi borçlarını emekli maaşıyla ödeyen emeklileri ilgilendiren bir karar alındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na göre emekli maaşıyla yapılan kredi ödemelerinin geri istenemeyeceği ve maaşın kişinin mal varlığının bir parçası olduğu kararına varıldı.

13.04.2024-11:06 - (Son Güncelleme: 13.04.2024-17:27)

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yaklaşık 16 milyon emekliyi ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Karara göre emeklilerin kredi borçlarını ödemek için kullandığı emekli maaşının geri ödemesinin istenemeyeceği ve emekli maaşının kişinin mal varlığının bir parçası olduğu vurgulandı.

‘Emekli maaşı ile kredi borcu ödenebilir’

Haber7’de yer alan habere göre; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, "emekli maaşından belirli bir süre kredi ödemesi yapılmasından sonra bu kesintiye itiraz eden müşteri, kesintiyi durduran bankadan önceki tahsilatları isteyemez" açıklamasını yaptı.

Davacıların avukatı, emekli maaş hesabının bulunduğu davalı bankadan kredi kullandıklarını, bankanın maaş hesabına bloke koyarak para tahsil ettiğini, promosyon vb. haklarından istifade ettirilmediğini, kesintiler nedeniyle geçinemeyen duruma düştüklerini ileri sürerek hesap üzerindeki blokenin kaldırılmasını, kesintilerin durdurulmasını ve ayrıca dava tarihine kadar hesaptan kesilen tutarların davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalıların avukatı ise davanın reddini savundu.

Yargıtay’dan milyonlarca emekliyi ilgilendiren karar: ‘Emekli maaşı ile kredi borcu ödenebilir’

Yargıtay devreye girdi

İlk Derece Mahkemesi, davacının kredi teminatı olarak emekli maaşından kesinti yapılmasına onay verdiği ve bu doğrultuda virman talimatı verdiği gerekçesiyle davayı reddetti. Mahkeme, sözleşmedeki bu şartın haksızlık oluşturmadığını belirterek, maaştan yapılan ödemeleri kabul ettikten sonra iadenin istenmesinin dürüstlük kuralıyla bağdaşmadığını ifade etti. İlk Derece Mahkemesi'nin kararına karşı davacı vekili, süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu.

Bölge Adliye Mahkemesi, davacı vekilinin istinaf başvurusunu kabul ederek İlk Derece Mahkemesi'nin kararını kaldırdı ve davayı kabul ederek maaş hesabındaki blokenin kaldırılmasına hükmetti. Bu karara karşı süresi içinde davalı vekili, temyiz başvurusunda bulundu.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin bozma kararı, aşağıdaki ifadelerle belirtildi:

"İlk derece mahkemesinin davanın reddine ilişkin verdiği karar, usul ve yasaya, Dairemizin önceki kararlarına uygun olduğu için herhangi bir hata içermemektedir. Bu nedenle, bölge adliye mahkemesinin direnme kararı, yanıltıcı bir değerlendirmeyle verilmiştir ve bu durumda kararın bozulması gerekmektedir." Bölge Adliye Mahkemesi, önceki gerekçeyi tekrar ederek direnme kararı aldı. Bunun üzerine, davalı vekili direnme kararına karşı temyiz başvurusunda bulundu. Dolayısıyla, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun incelemesi için gündeme alındı.

‘Banka tahsilat isteyemez’

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, temyiz incelemesi sonucunda bölge adliye mahkemesinin kararını bozdu. Bozma ilâmında ise şu ifadelere yer verdi:

"Davalının Emekli Maaşı dışında geliri olmadığı kabul edilirken, kredi sözleşmesi imzalarken bu durumu bildiği ve kredi taksitlerini emekli maaşı ile ödeme seçeneğini tercih ettiği belirtilmiştir. Davalı, krediyi kullanırken virman yöntemiyle taksitlerini ödemekte ve bu duruma herhangi bir itirazda bulunmamıştır. Bu nedenle, davacının daha sonra bu ödeme yöntemini kötüye kullanarak iade talebinde bulunması hukuka uygun değildir."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal