Yargıtay'dan Emsal Karar, Annenin Soy Adını Çocuğa Verdiler

İzmir'de meydana gelen olayda, boşanan çiftin çocuğuna günlük hayatta sorun yaşadığı için annesinin soy ismi verildi.

07.11.2021-17:40 - (Son Güncelleme: 07.11.2021-17:51)

İzmir'de yaşanan olayda Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 14 yaşındaki çocuğun annesinin soyadını kullanmasına ilişkin görüşülen davada babanın itirazını reddetti.

İzmir'de 2011 yılında boşanan ve 1 çocuğu olan çiftin çocuklarının velayeti anneye verildi. Anne kendi soy adının çocuğuna verilmesi için eski eşine dava açtı.

GÜNLÜK HAYATTA SORUN YAŞIYORLAR

Anne başvurusunda çocuğunun soy adı ile günlük hayatta problem yaşadığını belirtirken,  Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları göz önünde bulundurulduğunda çocuğun annesi ile farklı soyadı taşımadaki rahatsızlığı ve velayet hakkı bulunmayan babaya ait soyadı taşımakta hukuki yararın olmamasını" gerekçe göstererek kendi soyadının çocuğuna verilmesini istedi. İzmir 6. Aile Mahkemesi ise verdiği kararda şu ifadelere yer verdi; "çocuğun soyadının, evlilik birliğinin sona ermesiyle kendisine velayet hakkı tevdi edilen annenin soyadı ile değiştirilmesini engelleyen yasal bir düzenlemenin bulunmadığı ve söz konusu değişikliğin çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı"

BABA DAVA SONUCUNA İTİRAZ ETTİ

Babanın davaya itirazı üzerine dosya istinaf mahkemesi tarafından alındı.  İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, kararın bozulmasına hükmetti. Bu sefer sonuca anne itiraz etti ve dava Yargıtay'a taşındı. Yargıtay istinaf mahkemesinin kararını değerlendirerek davayı bozdu. Dava kararında şu ifadelere yer verildi; "Anne, çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesinin çocuğun isteği olduğunu, okulda ve resmi kurumlarda zorluklar yaşadığını ileri sürmüştür. Çocuk, uzmana verdiği beyanında soyadının annesinin soyadı ile değiştirilmesini istemiş olup çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı sürece çocuğun tercihine değer verilmelidir."

Dosyayı büyük bir titizlikle takip eden avukat Sibel Bardakçı ise yaptığı açıklamada, kararın yerinde olduğunu, önceki kararda cinsiyet ayrımcılığı olduğunu belirterek şu sözleri söyledi; "çocuğun soyadı konusunda erkeğe tanınan hakkın velayet hakkı kendisinde olan kadına tanınmamasının cinsiyete dayalı ayrımcılık teşkil etmesi"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal