Yargıtay'dan çalışanlar için kritik karar! Bu davranışı iş yerinde yapıyorsanız kovulmanız an meselesi olabilir

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren karar Yargıtay'dan çıktı. Bir işçi, iş sözleşmesi devam ederken işverenle mücadele edercesine rekabet gösteren davranışlar sergilememeli. Aksi durumda işverenin fesih hakkı doğar ve işçi yüksek tazminat ödemek zorunda kalabilir. İşte detaylar...

04.04.2022-09:44 - (Son Güncelleme: 04.04.2022-10:37) Yargıtay'dan çalışanlar için kritik karar! Bu davranışı iş yerinde yapıyorsanız kovulmanız an meselesi olabilir

Borçlar Kanunu'nda yer alan bilgiler doğrultusunda işçi, üstlendiği işi özenle yerine getirmek ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadık bir şekilde davranmak durumunda. Sadakat borcu çok geniş çerçevede bir borç olup işçinin yapması veya yapmaması gereken birçok davranışı belirler. Bunun sınırlarının iş başlamadan belirlenmesi mümkün olmayıp iş hayatının devamı içinde belirlenir.

Sadakat borcu borçların başında geliyor

Alınan bilgilere göre, sadakat borcu işçinin iş sözleşmesinden meydana gelen borçlarının başında yer alır. Sadakat borcu, işçinin işverenin ve işyerinin çıkarlarını gözetmesi, işverene zarar verebilecek her türlü davranış ve hareketten geri durmasıdır. İşçi işvereni ekonomik, ticari veya mesleki yönden hasara uğratabilecek her türlü davranıştan uzak durmalıdır.

Yargıtay'dan çalışanlar için kritik karar! Bu davranışı iş yerinde yapıyorsanız kovulmanız an meselesi olabilir

Bu sebepledir ki işçi, iş sözleşmesi henüz bitmemişken işverenle rekabet edecek hareketler sergilememeli, rekabet meydana getirecek şekilde üçüncü kişilere hizmet etmemelidir.

Peki bu konuda Yargıtay ne diyor?

Borçlar Kanunu işçi gözünden olaya bakarken işverenle rekabet etmemeyi görev olarak belirlemiştir. Bu bağlamda; işçi, hizmet ilişkisi sürdüğü müddetçe, sadakat borcuna aykırı olarak bir ücret karşılığında üçüncü kişiye hizmet edemez ve özellikle kendi işvereni ile bir rekabet halinde olamaz.

İşçi, iş gördüğü sırada öğrendiği, özellikle üretimde kullanılan ya da iş özelinde önemli yer tutan sırları, hizmet ilişkisi devam ettiği müddetçe kendi faydasına kullanamaz veya başkalarının çıkarını gözetmek maksadıyla paylaşamaz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal