Yargıtay’dan binlerce işletmeciyi ilgilendiren karar: Müşterisinin numarasını izinsiz paylaşan yandı

Yargıtay’dan gelen karar müşterileri memnun etti. Verilerin hukuka aykırı olarak verildiğini belirten Yargıtay 12. Ceza Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı. İşte detaylar…

30.04.2022-11:33 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-11:33)

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nden gelen karar, binlerce mağaza işletmecisini harekete geçirdi. Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" gerekçesi ile müşterilerinin numarasını paylaşan mağazaların suçlu olduğu hükmüne karar verdi. 

Hapse mahkum edildi

Bir tüketici alışveriş yaptığı mağazanın numarasını, kendi bilgisi ve rızası olmadan 3.kişilerle paylaştığını iddia ederek, şikayette bulundu. Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan mağaza işletmecisine hapis cezası verdi. 

Müşterisinin numarasını izinsiz paylaşan işletmeye ceza

Mağaza işletmecisinin avukatının araya girerek kararı temyiz edince, Yargıtay 12. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Açıklanan kararda; "Mağdur vatandaşın, sanığın işlettiği iş yerine giderek alışveriş yaptığı ve ücretini daha sonra vereceği beyan etmesi üzerine tanığın sanıktan cep telefonu numarasını istediği ortadadır. Sanığın, aralarında husumet bulunan katılanın aranmasını sağlamak için katılana ait cep telefonu numarasını katılanın rızası ve bilgisi dışında tanığa vermesi şeklinde sanığın, sübutu kabul edilen eyleminin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 136/1. madde ve fıkrasında düzenlenen verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçunu oluşturduğuna ilişkin yerel mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir.' İfadeleri yer aldı. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal