Yargıtay Başkanlığı seçimi bugün başladı!

Her 4 yılda bir yapılan Yargıtay Başkanlığı seçimi, 348 yargıtay üyesinin katılımıyla bugün gerçekleştirilecek. Şu an görevde olan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle, Akarca’nın da aralarında olduğu 5 adaylı Yargıtay Başkanlığı seçimi bugün yapılacak.

25.03.2024-10:07 - (Son Güncelleme: 25.03.2024-17:05)

Başkan Akarca’nın, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020’de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi dün itibarıyla sona erdi. Dolayısıyla, Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını seçmeleri için Yargıtayda sandık kuruldu.

Kimler aday oldu?

Seçime katılanların isimleri ise şu şekilde; ‘‘Yargıtay Başkanlığı için Yargıtay Başkanı Akarca ile Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal’’ aday olacaklarını duyurmuşlardı.

Oylamalar ne şekilde yapılacak?

Yargıtay Başkanlığı seçimi bugün başladı

Adayların başkan olarak seçilebilmeleri için adayların, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175’inin oyunu kazanmaları gerekiyor. Eğer adaylar salt çoğunluğu elde edemezlerse, ikinci tur oylamasına gidilecek. Bundan da bir sonuç çıkmazsa, üçüncü bir tura gidilecek. İstenilen sonuç burada da çıkmazsa bu sefer, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılacak. Dördüncü oylamaya katılacak adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılabilecek.

Adaylar salt çoğunluğu kazanmaya çalışacak!

Dördüncü ve beşinci tur oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim, yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak. Seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal