X hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? X hastalığı Türkiye’de var mı, nasıl bulaşır? DSÖ X hastalığı için uyardı

Çarşamba günü İsviçre’de bir araya gelecek olan dünya liderlerinin gündeminde koronavirüsten 20 kat daha ölümcül olduğu varsayılan X hastalığı olacak. Peki X hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? X hastalığı Türkiye’de var mı, nasıl bulaşır? İşte detaylar…

22.01.2024-16:33 - (Son Güncelleme: 22.01.2024-16:33)

İsviçre’nin Davos kentinde yapılacak olan Dünya Ekonomik Forumu’nda koronavirüsten daha ölümcül olduğu tahmin edilen X hastalığı hakkında bir eylem planı üzerinde durulacak. X hastalığı ile mücadele için provokatif eylemler ve mücadele planı hazırlanacak. Öte yandan X hastalığı hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Peki X hastalığı Nedir, belirtileri nelerdir? X hastalığı Türkiye’de var mı, nasıl bulaşır? 

X hastalığı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2018 yılının Şubat ayında gelecekte yeni bir pandemiye sebep olabilecek varsayımsal ve bilinmeyen bir patojeni temsil eden bir hastalık ismidir.

X Hastalığı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çarşamba günü Davos'ta yaptığı açıklamada, COVID-19'un potansiyel olarak ilk "Hastalığımız X" olabileceğini belirtti. Bu durumun bilim adamlarına ve uzmanlara önemli dersler öğrettiğini vurgulayan Ghebreyesus, COVID-19'un şimdiye kadar yaşananların ötesinde zararlara yol açabileceğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 7 milyondan fazla can kaybına neden olan COVID-19, gelecekte daha büyük zararlara yol açma potansiyeline sahip.

X hastalığı nasıl bulaşır?

Adalja'ya göre, muhtemelen solunum yolu virüsü olabilecek ölümcül bir patojen olan "Hastalık X", şu anda hayvan türlerinde dolaşıyor olabilir ve henüz insanlara bulaşmamış olabilir.

"Bu tür bir virüs, Kovid-19 gibi yarasalarda, kuş gribi gibi kuşlarda ya da domuz gibi başka hayvan türlerinde bulunabilir" dedi. "Bu virüslerin insanlara bulaşabilmesi genellikle insanlar ve hayvanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilidir."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal