NATO yeni stratejisini açıkladı: Oyunun kuralları değişiyor!

Uluslararası askeri birlik olan NATO’dan gelen yeni karara göre, kurulan ittifaklarla birlikte savunma ve güvenliğini geliştirmeyi amaçladıklarını ve hızla değişim ve dönüşümde olan kuantum çağına hazırlıklı olmanın gerekliliği vurgularken, ilk kuantum stratejisini de duyurdu.

22.01.2024-15:20 - (Son Güncelleme: 22.01.2024-15:20)

NATO'dan gelen açıklamaya göre, kuantum teknolojilerinde "devrim" niteliğinde değişiklikler oluşturulabileceği, güçlü bir potansiyele sahip olduğu ifade edilirken, yeni teknolojiler beraberinde "oyunun kurallarını" değiştirebileceğinin vurgusu da yapıldı.

NATO’nun ele aldığı konular!

NATO kuantum teknolojisi

Alınan yeni kuantum stratejinin, NATO'yu söz konusu değişiklikler ve kuantum çağına hazır hale getirirken buradaki amacın, ittifakın savunma ve güvenliğini geliştirmesinin amaçladığı kaydedildi. Bu yeni strateji NATO için "en öncelikli" alan olduğu vurgusu yapılırken, kuantum teknolojilerinin kötü niyetlilerin kullanımına karşı kendini koruyacak konuma getirilmesi hedeflendiği belirtildi. Stratejinin ele aldığı konular; kuantumun algılama, görüntüleme, hassas konumlandırma, navigasyon ve zamanlama gibi alanlarda savunma ve güvenliğe nasıl uygulanabileceğini, denizaltıların tespitini nasıl iyi ve güçlü hale nasıl getirebileceği ve kuantuma dayanıklı kriptografi (matematiksel yöntemler bütünü) kullanarak veri iletişimini daha ne kadar geliştirilip güvenli hale getirebileceğini ana hatlarıyla ortaya koymaya çalışılacağı ifade edildi.

Yeni bir topluluk kurulacak!

Bu strateji, NATO'nun Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyonu Hızlandırıcısı programında bulunan ve kuantum teknolojisinde uzmanlaşan 6 şirket ile söz konusu teknolojiler üzerinde çalışmaların başlatılacağı bilgisi verildi. NATO bilgi üretimi için çeşitli hükümet kuruluşları, endüstri liderleri ve akademik kurumlarla ilişkilerin geliştirileceği "Transatlantik Kuantum Topluluğu"nun kurulmasının planlandığı açıkladı. NATO'nun DIANA programının hızlandırıcı merkezlerinden biri olarak seçilen ODTÜ Teknokent'te biyoteknoloji, enerji ve tahrik sistemleri, yenilikçi malzemeler ve diğer derin teknoloji programları çalışmaya devam ediyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal