Vücudumuzda neden bazı organlardan 2 tane var? Yardıma gelen savaşçılar!

İnsan vücudu muhteşem bir anatomiye sahip. Organlarımız ihtiyaç duyacağından daha fazla rezerve sahiptir. Yani vücudumuz hastalık ya da yaralanma durumunda desteğe ihtiyaç duyulduğunda yardıma giden savaşçılar gibi yaratılmıştır. Peki neden organlarımız için doğal yedeklilik söz konusu? Bunu daha önce hiç düşündünüz mü? Organlarımızın neden yedeklediğini araştırdık. İşte detaylar…

23.12.2023-15:01 - (Son Güncelleme: 23.12.2023-15:01) Vücudumuzda neden bazı organlardan 2 tane var? Yardıma gelen savaşçılar!

Kendisine hayran bıraktıran insan vücudu, bilim dünyasını her geçen gün daha da şaşırtıyor. Vücut bir yaralanma ya da darbeye maruz kaldığında şok geçirdiği vakit, adeta yedekte bekleyen savaşçılar gibi ortaya çıkar ve vücuda destekte bulunurlar. Vücudumuzda desteğe gelen organlar diğerinin yapamadığı görevi üstlenir.

Vücudumuzda yedeği olan organlar

Böbrekler, vücudumuzun atık ürünlerini filtreleyen ve kandaki elektrolit dengesini düzenleyen organlardır. Her insanda iki böbrek bulunur. Böbreklerden biri hasar görürse veya işlevini yitirirse, diğer böbrek vücudun ihtiyacını karşılayabilir. Ancak, her iki böbrek de hasar görürse, diyaliz veya böbrek nakli gibi tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Gözler, görmemizi sağlayan organlardır. Her insanda iki göz bulunur. Bir göz hasar görürse veya işlevini yitirirse, diğer göz görmeyi sürdürebilir. Ancak, her iki göz de hasar görürse, körlükle sonuçlanabilir.

Yardıma gelen savaşçılar

Kulaklar, duymamızı ve dengemizi sağlayan organlardır. Her insanda iki kulak bulunur. Bir kulak hasar görürse veya işlevini yitirirse, diğer kulak duymayı ve dengeyi sürdürebilir. Ancak, her iki kulak da hasar görürse, işitme kaybı veya denge sorunlarıyla sonuçlanabilir. Karaciğer, vücudumuzun metabolik süreçlerini düzenleyen ve toksinleri temizleyen organdır. Karaciğerin, nispeten büyük bir kısmı çıkarılabilir (karaciğerin geri kalanının sağlıklı olduğu varsayılarak), çünkü çok fazla "yedek" karaciğer dokusu vardır ve karaciğerin yenilenme yeteneği vardır. Akciğerler, vücudumuza oksijen sağlayan ve karbondioksiti uzaklaştıran organlardır. Her insanda iki akciğer bulunur. Bir akciğer hasar görürse veya işlevini yitirirse, diğer akciğer vücudun ihtiyacını karşılayabilir. Ancak, her iki akciğer de hasar görürse, solunum yetmezliğine yol açabilir.

Vücudumuzda neden 2 tane organ var?

Bağırsak operasyonları

Bağırsak, Sağlığınız üzerinde büyük bir etki yaratmadan ince ve kalın bağırsakların nispeten büyük kısımları çıkarılabilir. Aslında, kişinin ömrünü kısaltmadan kalın bağırsağın tamamı çıkarılabilir ( pankolektomi adı verilen bir operasyon ), ancak bunu ishal veya diğer sindirim semptomları takip edebilir. Bağırsakların bir bölümünün çıkarılması nispeten yaygın bir işlemdir (örneğin kolon kanseri için), ancak bağırsağın bir kısmının çıkarılması tek başına sağlığı bozmaz veya yaşam süresini kısaltmaz.

Neden yedekleri var?

Böbrekler, gözler, kulaklar ve diğer birçok organın bir yedeği olması, hayatta kalma şansımızı artıran ve evrimsel süreçte önemli bir rol oynayan bir özelliktir. Yedek organlarımız olmadan, hasar gören veya işlevini yitiren organlarımızın yerini alacak hiçbir şeyimiz olmazdı. Bu da, ciddi sağlık sorunları hatta ölümle sonuçlanabilirdi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal