04.02.2020-14:12 (Son Güncelleme:29.03.2024-11:58)


1

Sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir birey olmanın ilk adımıdır. Tüketeceğimiz besinlerden alacağımız vitamin ve mineraller sağlıklı bir vücuda sahip olmamızda en önemli etkendir. Herhangi bir ilaç takviyesi almadan yeterli vitamin ve mineral aldığınızdan emin olmak istiyorsanız bu besinler size yardımcı olabilir.



2

A Vitamini

A Vitamini

A vitamini, göz sağlığı ve sağlıklı cilt için çok önemlidir. A vitamini eksikliği cilt problemlerine ve donuk saçlara neden olabilir. A vitamini, süt ve et gibi hayvansal ürünlerde yüksek miktarda bulunmasına ek olarak, vücudunuz ayrıca bitki bazlı ürünler ve sebzelerden de üretebilir. A Vitamini Bulunan Besinler: Muz, karnabahar, yumurta, mandalina, portakal, lahana, balık, et, havuç ve süt ürünleri.



3

B Vitamini

B Vitamini

Sekiz farklı B vitamini türü vardır: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6, B8 (biyotin), B11 (folik asit) ve B12. Her B vitamini türünün farklı işlevi bulunur. Bunlar; • B1: Karbonhidratlardan enerji salınmasına yardımcı olur. • B2: Gözleri güneş ışığından korur, cildi ve saçı sağlıklı tutar. • B3: Sinir sisteminin düzgün işleyişi, enerji transferleri ve üretiminde rol oynar. • B5: Makrobesin ve hormon oluşumu. • B6: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, DNA oluşumu, proteinlerin oluşumu ve parçalanması. • B8: Cilt ve saç gelişimi, yağ asitleri oluşumu ve enerji üretimi. • B11: DNA üretimi, oluşumu ve parçalanması. • B12: DNA üretimi, proteinlerin birikmesi ve parçalanması ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi. B Vitamini Bulunan Besinler: Patates, kayısı, muz, brokoli, kahverengi (kepekli) ekmek, yumurta, tahıl, peynir, süt, fındık, soya fasulyesi, ıspanak, Brüksel lahanası, balık, et, karpuz ve havuç.



4

C Vitamini

C Vitamini

C vitamini, demir emilimini artırır ve daha iyi bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur. C vitamini eksikliğiniz varsa, hastalanma olasılığınız yüksektir ve yaralarınız daha yavaş iyileşir. C Vitamini Bulunan Besinler: Çilek, ananas, fesleğen, karnabahar, lahana, brokoli, acı biber, sarı dolmalık biber, kivi, karanfil, mango, papaya, maydanoz, kırmızı lahana, biberiye, portakal, Brüksel lahanası, kekik ve domates.



5

D Vitamini

D Vitamini

Kemik sağlığı için ana vitamin, D vitaminidir. Bu vitamini gıdalardan alabilir fakat vücudunuz da D vitamini üretebilir ve güneş ışığından da alabilirsiniz. D vitamini almanın en iyi yollarından biri dışarıda güzel bir yürüyüş yapmaktır. D vitamini eksikliği osteoporoz ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir. D Vitamini Bulunan Besinler: Yemeklik yağlar, mantarlar, haşlanmış yumurta, peynir, margarin, fındık, baklagiller, portakal suyu, soya sütü ve yağlı balıklar.



6

E Vitamini

E Vitamini

E vitamini, C vitamini ile bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için birlikte çalışır. E vitamini ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini azaltır ve yaşlanmayı yavaşlatır. E vitamini eksikliği nadiren görülür, ancak anemiye neden olabilir. Besinler: Badem, elma, avokado, lahana, brokoli, tam tahıllı ekmek, fındık, zeytin, papaya, fıstık ezmesi, kırmızı biber, pazı, ıspanak, yağlı tohumlar ve ay çiçek yağı.



7

K Vitamini

K Vitamini

Kan pıhtılaşması, kemik dokusu üretimi, güçlü kemikler ve dişler için K vitaminine ihtiyaç duyarız. Vücut K vitaminini kalın bağırsakta üretebilir, ancak tıpkı diğer vitaminler gibi bazı gıdalarda da bulunabilir. K Vitamini Bulunan Besinler: Elma, muz, lahana, brokoli, bezelye, yumurta, peynir, süt, portakal, ıspanak, et, yoğurt, deniz yosunu, ay çiçek yağı ve lahana turşusu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR