Virüsten Korunmak İçin Hangi Maskeler Tercih Edilmeli?

İki çeşit maske şu an en yaygın kullanımda. Bunlardan biri cerrahi maske diğeri ise solunum maskesidir. Peki virüsten koruyan maske çeşitleri nelerdir?

18.02.2021-13:47 - (Son Güncelleme: 18.02.2021-13:47) Virüsten Korunmak İçin Hangi Maskeler Tercih Edilmeli?

Uzmanlar elleri sık sık yıkamanın ve dezenfekte etmenin  koronavirüs ve daha yaygın olarak grip gibi bulaşıcı hastalıkların çoğalmasını önlemenin en önemli yolu olduğunu dile getiriyorlar. Ellerinizi en az 30 saniye boyunca sık sık sabun ve suyla yıkamanızı veya sabun ve bulunmadığı zaman, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanmak gerektiğini vurguluyor.

CERRAHİ MASKELERİ

Sadece eczanelerde satılan , 'damlacık' yolu ile bulaşan enfeksiyolara karşı koruma sağlayan tek kullanımlık bir tıbbi malzemedir.

Oluşan damlacıkları, kişi nefes verdiğinde ortaya çıkan tükürük damlacıkları veya üst solunum yolundan gelen salgılar olabilir. Cerrahi maske cerrahlar için tasarlanmıştır, çünkü bu ürünler doktorun burnundan ve ağzından patojenlerin cerrahi alana girmesini önlemek için oldukça etkilidir.

Cerrahi maske hastayı ve çevresini (hava, yüzeyler, ekipman, cerrahi bölge) korur. Bulaşıcı bir hasta tarafından giyilirse, hastanın çevresini ve çevresini kirletmesini de etkileyici bir şekilde önler. Bu tür maskelerin 3 ila 8 saatten fazla kullanılmaması gerekir.  Cerrahi maske ayrıca kullanan kişiyi biyolojik sıvıların sıçraması riskinden de koruyabilir. Bu durumda, cerrahi maskenin su geçirmez bir tabakaya sahip olması gerekir. Ayrıca sağlık ekipleri için gözleri korumak adına bir cerrahi koruma gözlüğü ile beraber kullanılabilir.

SOLUNUM MASKELERİ

Eczanelerde ve artık tescilli olarak marketlerde de yaygın olarak satılan solunum maskesi, kullanıcının sağlık açısından tehlikeli olan bakterileri (toz, duman, buğu), buharları veya gazları (dezenfektanlar, anestezik gazlar) solumasını önleyen kişisel koruyucu ekipmanlardır. Genellikle eczanelerde mevcut değildir, kullanıcıyı havadaki bulaşıcı ajanlardan, yani koronavirüs, SARS, H1N1, vb. gibi bir virüsün bulaşıcılığına karşı korur.

Solunum maskeleri, izolasyon ve filtreleme olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Filtreleme maskeleri bir yüz parçası ve bir filtreleme cihazından oluşur. Bazen filtre elemanı yüz parçasına entegre edilir. Filtre tipine bağlı olarak, maske ya sadece parçacıklara karşı, sadece belirli gazlara ve buharlara karşı ya da parçacıklara gazlara ve buharlara karşı çok etkili olacaktır.

Filtreleme maskeleri bazen kullanıcı konforunu artırmak için bir ekshalasyon valfi (gaz çıkış aparatı) ile donatılabilir. Valf, maskenin içinde buğulanmayı önler ve kullanıcının kolayca nefes alıp vermesine yardımcı olur. Solunum maskelerinin, onları giyenleri de bulaşıcı ajanların 'damlacıklarından' solumasına karşı koruduğuna dikkat edilmelidir. Solunum maskeleri tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir olabilir.

Gün geçtikçe farklı maske türleri de ortaya çıkıyor. Ama çoğu maske korona virüsten korumuyor. Moda amaçlı üretilen maskeleri kullanımın virüs adına hiçbir faydası yok. Bu maskelerin sağlıksal olarak bulaş azaltma için hiçbir etkisi olmadığını söylememiz gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal