Vergi Borcunu Peşin Ödeyene Yüzde 10 İndirim

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin yapılan düzenlemeden şimdiye dek, 3 milyon 480 bin 533 kişi fayda sağladı. Vergi barışı fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşlar için yalnızca bir hafta kaldı.

25.08.2021-10:04 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-13:54)

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak geçmiş olduğumuz aylar içerisinde yürürlüğe girmiş oldu. Bazı kamu kurumlarına olan borçların yapılandırılmasına dair düzenlemeden fayda sağlamak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihi gün sonuna kadar ilgili olan idareye başvuru yapmaları zaruri. Bir başka yandan da vergi barışından fayda sağlamak isteyen vatandaşlar da bu fırsattan yararlanarak, ilk taksit döneminde borçlarını peşin ödemeleri durumunda, hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirim elde edebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) elde edilen verilere göre, vergi ve diğer birtakım borçların yapılandırılmasına dair düzenlemeleri bünyesinde barındıran 9 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7326 sayılı Kanun kapsamında başvurular halen sürüyor.

Kanunun getirmiş olduğu imkanlardan yararlanma maksatlı mükellefler yoğun bir ilgi gösterirken vergi dairelerine bugüne kadar 3 milyon 480 bin 533 mükellef başvurdu. 69 milyar 125 milyon 497 bin 413 lira alacak da yapılandırıldı ve bu kapsam dahilinde 2 milyar 873 milyon 438 bin 970 lira tahsilat yapıldı.

KANUNDAN YARARLANMAK İÇİN BAŞVURULARDA SON HAFTA

7326 sayılı 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun' hükümlerinden fayda sağlamak için, 31 Ağustos Salı gününün bitimine kadar başvuruların gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Kanun dahilinde, vergi ve prim borçları başta olmakla birlikte çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna olan kesinleşmiş borçların da cezaları kaldırılarak güncelleme yapılıyor ve taksit ile ödeme imkanı yerine getirilmiş oluyor.

Bunlara ek olarak ihtilafların sonlandırılması isteği ile birlikte dava safhasında olan alacaklar da yapılandırılarak ödeme işlemi yapılabiliyor. Hakkında vergi incelemesi bulunan mükellefler de incelemelerin bitiminin ardından söz konusu kanundan yarar sağlayabiliyor. Beyan dışı bırakılmış vergiler pişmanlık ile beyan edilerek taksitlendirme işlemi yerine getirilebiliyor.

2016 - 2020 yılları için matrah ve vergi artırımı imkanı da yer alan yasa kapsamı dahilinde matrah ve vergi artırımı yapan mükellefler hakkında vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı olmuyor.

Söz konusu kanun ile getirilen bir diğer imkan ile de işletme kayıtlarının düzeltilebiliyor olması. Bu kapsam dahilinde, işletme içerisinde mevcut olup kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletme bünyesinde mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletme içerisinde mevcut bulunmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklara dair kayıtlar da düzeltilebiliyor.

PEŞİN ÖDEMEDE AVANTAJ

Yapılandırılan söz konusu borçlar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecek ve peşin ödeme durumunda hesaplanan Yİ - ÜFE tutarından da yüzde 90, idari para cezalarının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.

Yapılandırılan borçların ilk taksit ya da peşin ödemelerinin 30 Eylül Perşembe gününe dek yapılması zaruri.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal