Vefatının 39'uncu Yılında 'Münir Nurettin Selçuk'

Türk müziğinde ilk solo konsere imza atan bestekar ve ses sanatçısı Münir Nurettin Selçuk, vefatının 39'uncu yılında yad ediliyor.

27.04.2020-09:24 - (Son Güncelleme: 27.04.2020-09:20) Vefatının 39'uncu Yılında 'Münir Nurettin Selçuk'

Solo konserleriyle Türk müziğinde çığır açan ses Münir Nurettin Selçuk, Mehmed Avni Nureddin Bey ile Fatma Hanife Hanım'ın oğlu olarak 1900 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

İlkokulu Beyazıt İbtida-i Mektebi'nde okuduktan sonra Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi'nde ardından Kadıköy Sultanisi'nde öğrenim gören sanatçının henüz 10 yaşındayken sesinin güzelliği fark edildi.

15 yaşındayken girdiği Kadıköy'deki Darülfeyzi Musiki Mektebi'nde üç yıl eğitim aldıktan sonra bu heyetle ilk konserine çıkan Münir Nurettin Selçuk, sınav sonucu elde ettiği başarıyla Darülelhan adıyla faaliyet gösteren İstanbul Belediyesi Konservatuvarına girmeye hak kazandı.

Sanatçı, 1917'de ailesinin ısrarıyla ziraat eğitimi almak üzere gittiği Macaristan'dan eğitimini tamamlamadan dönerek müzik çalışmalarına ağırlık verdi.

1923'ün Ağustos ayında askerlik hizmetini yapmak üzere teğmen rütbesiyle Muzika-ı Humayun'a girdi ancak cumhuriyet ilan edilince aynı rütbeyle Ankara'daki Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyetine dahil olan sanatçı, heyetten 1926'da ayrıldı.

SOLO KONSERİYLE ÇIĞIR AÇTI

1927'de gittiği Paris Konservatuvarı'nda ünlü hocalardan piyano ve solfej dersleri alan sanatçı 1928'de Fransız tiyatrosunda tek başına ve o tarihe kadar görülmemiş bir biçim ve programla ilk konserini verdi. Sanat çevrelerinde büyük yankı uyandıran konser, Münir Nurettin ekolü olarak bilinmeye başladı.

Türk müziğinde Solo konserleriyle bir çığır açan sanatçı, tek başına halkın karşısına çıkmasının yanı sıra farklı stiliyle de büyük ilgi görmeye başladı.

1942'de girdiği Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti'nden 1943'te ayrılan sanatçı İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı'nda repertuvar dersleri de verdi.

Farklı formlarda 100'den fazla esere imza atan Selçuk, 1953'te İstanbul Radyosunda müşavirlik görevinin yanında İcra Heyeti Başkanı olarak görev aldı.

ÜNLÜ ŞAİRLERİN ŞİİRLERİNİ BESTELEDİ

Mevlana, Fuzuli, Nedim, Ahmet Paşa, Şeyh Galip, Ziya Paşa, Süleyman Nazif, Tevfik Fikret, Vecdi Bingöl, Yahya Kemal Beyatlı, Faruk Nafiz Çamlıbel, Behçet Kemal Çağlar, Necdet Atılgan, Munis Faik Ozansoy, Cahit Sıtkı Tarancı, Ümit Yaşar Oğuzcan, İsmet Bozdağ, Refik Ahmet Sevengil gibi ünlü şairlerin şiirlerini besteleyen Selçuk, yurt dışında da çok sayıda konser verdi.

Çzel dersleriyle birçok genç kuşak sanatçının yetişmesine katkıda bulunan sanatçı, Muhsin Ertuğrul'un ilk müzikal film denemesi olan 1939 yapımı Allah'ın Cenneti filminde de rol aldı.

Ertuğrul'un 1941 yapımı Kahveci Güzeli filminde de yer alan sanatçı, filmde Sadettin Kaynak'ın bestelediği Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber, Aşığım Baharın Yeşil Gözüne, Zeynebim Uçtu Gitti, Garibiz, Gurbet Bize Artık Bir Sıla Oldu, Çoban Kızı ve Yad Eller Aldı Beni eserlerini yorumladı.

27 Nisan 1981'de Nişantaşı'ndaki evinde hayatını kaybeden sanatçı Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal