Varioksel nasıl oluyor? Tedavisi mümkün mü?

Erkek cinsel organında görülen varikosel, testislerde ortaya çıkmaktadır. Testisleri koruyan gevşek cilt torbasının görülen toparlanma ve genişleme olayına Varikosel denmektedir. Varikoselin ne olduğunu ve belirtilerini sizler için araştırdık.

14.07.2022-09:24 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-09:24) Varioksel nasıl oluyor? Tedavisi mümkün mü?

Testiste meydana gelen ağrılı bir olay olan varikosel, kasık bölgesinde testislerde ilerleyen durumda bacaklarda görülen ağrılar olarak ortaya çıkmaktadır. Varikosel hastalığının belirtileri ve tedavisi merak edilmektedir. Bizde yazımızda varikosel hastalığı hakkında merak edilen tüm detayları paylaştık. 

Varikosel nedir?

Varikosel testislerde meydana gelen varis hastalığıdır. Bu hastalık genellikle kısırlık şikayeti yaşayan erkeklerde  görülmektedir. Testislerdeki gevşek cilt torbasını toparlanması ve şişmesi ile ortaya çıkmaktadır. 

Varikosel neden olur?

Testis içerisindeki ısı dengesinin bozulması ve kandaki toksik maddelerin birikmesi ile varikosel hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu birikim ile Kan akışı bozulur ve fonksiyonlarda sorun yaşanır. 

Varikosel nasıl tedavi edilir?

Varikosel hastalığı için iki farklı tedavi yöntemi uygulanır. Bunlardan bir tanesi cerrahi operasyonlar olurken diğeri ise embolizasyondur. En çok tercih edilen tedavi yöntemi ise varikoselektomi  adı verilen ameliyattır. 

Varikosel Nasıl Tedavi Edilir

Varikosel belirtileri nelerdir?

Varikosel belirtileri gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bir varis türü olan bu hastalıkta bacaklarda şişkinlik gibi belirtiler de görülmektedir. Varikosel belirtileri şu şekildedir: 

Testislerde şişlik görülür.

Testislerdeki damarlarda kabarıklık oluşur.

Testislerde yoğun ağrılar meydana gelir.

Varikosel cinsel yaşamı etkiler mi?

En çok araştırılan konulardan biri de varikosel hastalığı cinsel yaşantı üzerindeki etkileridir. Varikosel cinsellik ve sperm kalitesi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.Bu hastalık testosteron seviyesinin düşmesine neden olurken cinsel isteksizlikte ortaya çıkarmaktadır.  Varikosel penis sertleşmesine neden olurken sperm kalitesini düşmesine de neden olur. 

Varikosel hangi yaşlarda görülür?

Varikosel genellikle ergenlik çağındaki çocuklarda görülmektedir. Bu hastalığın 10 yaş altındaki çocuklarda görülme oranı ise oldukça düşüktür. Bu hastalık genellikle sol testiste görülmektedir. 

Varikosel ameliyatı riskli mi?

Bu hastalıktan ameliyat en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Mikrocerrahi yöntemi ile yapılan bu hastalıkta müzik oldukça düşüktür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta testis atardamarların bağlanmasına kaynaklı testislerin küçülmesidir. 

Varikosel Nedir

Varikosel ameliyatında iyileşme süreci ne kadardır?

Mikrocerrahi yöntemi ile yapılan bu ameliyat sonrasında kişiler normal yaşantısına dönebilir. İki ya da üç gün içerisinde toparlanan kişiler normal işlerine gerçekleştirebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ameliyat olan bölgeyi sert bir darbe alınmamasıdır. Kişinin ameliyat öncesinde ki yaşantısına dönmesi için de 4 ya da 6 hafta kadar bir süreç geçmelidir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal