Van'a Dev Yatırım! 10 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Projenin Temelleri Atıldı

Türkiye’deki sanayinin canlanması kapsamında programlar ve projeler hazırlanmaya devam ediyor. Van ekonomisinin kalkınması amacıyla hazırlanan program ve projeler hayata geçirilmeye başlandı.

29.10.2021-18:14 - (Son Güncelleme: 29.10.2021-18:50) Van'a Dev Yatırım! 10 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Projenin Temelleri Atıldı

Türkiye’deki sanayinin canlanması kapsamında programlar ve projeler hazırlanmaya devam ediyor. Van ekonomisinin kalkınması amacıyla hazırlanan program ve projeler hayata geçirilmeye başlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının oluşturduğu ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında hayata geçirilen ‘Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi Projesi’ ile İzmirli 11 yatırımcı Van’da fabrika kuracak. Dev yatırımın temelleri ise atılmaya başlandı. Van ekonomisinin canlandırılması ve istihdamın artması amacıyla Van-Hakkari kara yolunda 300 dönüm alana fabrika temelleri atıldı. Tekstil Kent’te doluluğun yüzde 100'e ulaşması üzerine ikinci etap için geçen yıl başlatılan çalışmalar devam ediyor.

PROJELER KAPSAMINDA PARSELLER OLUŞTURULDU

Van ekonomisini kalkındırma amacıyla hazırlanan ve hayata geçirilmeye başlayan proje ve programlar dahilinde fabrikalar kurulacak. Kurulacak fabrikaların konumları da netleşmeye başladı. Yeni yatırımcıların taleplerinin karşılanması amacıyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yerleşkesinde tahsis edilen 1000 dönüm Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle kurulacak fabrikalar için parseller oluşturuldu. İlk etapta 40 fabrikanın kurulacağı bölgede her biri 5 ile 10 dekar arasında değişen 70 parselde yol, su, elektrik ve altyapı çalışmaları tamamlanarak tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için yatırıma hazır hale getirildi.

VAN VALİSİ ZİYARETTE BULUNDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında hayata geçireceği projeler ile birlikte Van’da ekonomiyi canlandırma çalışmaları başladı. İlk önce 40 fabrikanın kurulacağı projeler kapsamında konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, şuana kadar 11 firmanın Van’da yer aldığını aktardı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve beraberindeki heyet, genç istihdamın sağlanması ve kentte yatırımların artırılması amacıyla bir süre önce İzmir'de Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğini ziyaret etti. Tekstil yatırımcılarıyla yapılan görüşmede Van'da 6. Bölge teşviklerinden yararlanarak üretim yapmak isteyen firmalara tüm desteğin sağlanacağı iletildi. Görüşmenin ardından davet üzerine Van'a gelen 11 firma sahibi, OSB yerleşkesinde fabrika kurmak için yer belirledi. Bazı fabrikalar için belirlenen alanlarda altyapı çalışmalarına başlandı. Vali Bilmez, hayata geçirdikleri projelerle kentte yatırımları artırarak işsizliği bitirmek istediklerini söyledi. Batı illerindeki yatırımcıları bölgeye çekmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Bilmez, ‘Şu ana kadar 11 firma Van'da yer tahsisi aldı. Yerlerini satın aldılar. Önümüzdeki günlerde fabrikaların kurulmasına başlanacak. Bu firmalar kısa süre içerisinde 10 bin kişiyi istihdam edecek. Kentin bütün ihracatı 25-30 milyon dolarken kentte yatırım yapacak sadece bir firmanın yıllık ihracatı 76 milyon avrodur. Sadece bir firmanın ihracatı bizim kentin ihracatından fazladır.’ dedi. OSB yerleşkesinde Valilik olarak da 5 fabrika kuracaklarını anlatan Bilmez, şunları kaydetti; ‘İnşallah tekstilin kümelendiği bir kent oluruz. İzmir'de bu anlamda bir hava oluştu. İzmir'deki bütün firmaların kentimize ilgisi arttı. Önümüzdeki günlerde bir İstanbul çıkarmamız olacak. Batı illerindeki yatırımcıların doğuda yer arayışları başladı. Emek yoğun bir sektör, batıda işçi bulamakta sıkıntı yaşıyorlar. Bizler de bu anlamda en iyi yatırımın bölgeye yapılabileceğini iletiyoruz. Güzel bir hava yakaladık. İnşallah 40 fabrikaya ulaşacağız. Gelen firmalardan bazıları 4,5 parsel satın aldılar. Şu an ilgi çok iyi, inşallah devamı gelir. İzmirli firmaların Van'a geldiğini duyan diğer firmalar da yavaş yavaş Van'a gelmeye başladılar. Bu rüzgarı iyi değerlendirmemiz gerekir. En ciddi sorunumuz genç nüfusun işsizliği. Kentin nüfusunun yüzde 64'ü 30 yaşın altında. Türkiye'de en çok genç nüfusa sahip illerden biriyiz. Bu gençlerin iş sahibi olmalarını sağlamaya çalışmalıyız. Bizler de bunu özel sektörle yapmaya çalışıyoruz.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal