Van Gölü'ndeki yeni balık türünün büyük hali görenleri hayrete düşürdü!

Dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinen Van Gölü'nde inci kefali dışında yaşayan ve 'Vangölü Küçük Mercan' balığı olarak adlandırılan balığın büyük hali ilk defa dalgıçlar tarafından kayda alındı. İşte haberin detayları...

21.06.2022-16:54 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-17:06)

Dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinen Van Gölü'nde, 2018’de bir mikrobiyalit üzerinde yaşamını sürdüren 5 santimetre boylarında yeni bir balık türüne rastlandı. Keşfedilen ve bilim insanları tarafından ‘Vangölü Küçük Mercan' balığı ismi verilen tür, ilk defa Van İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Timleri tarafından fark edildi. Ayrıca son zamanlarda Van Gölü'ne dalış yapanlar tarafından sık bir şekilde görülmeye başlanan balık, yeni özellikleriyle de hayrete düşürdü. Van Gölü'ne son olarak dalan dalgıçlar, mikrobiyalitlerin üzerinde yaşamını sürdüren balığın bu defa daha büyük haliyle karşılaştı. Öte yandan dalgıçlar, denk geldikleri balığı görüntülemeyi de başarabildi. 


''Sayısının artması ve boyunun uzunluğu bizi mutlu etti''

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Van Diving Dalış Okulu Eğitmeni ve Rehberi Serkan Ök konuya ilişkin, 2008 yılından bu yana Sualtı Film Yönetmen Tahsin Ceylan ile beraber Van Gölü'nde çok sayıda keşif yaptıklarını hatırlattı. Van Gölü'nün 600 bin yaşında olduğunu ve 9.8 pH sahip ülkenin en büyük gölü olduğunu dile getiren Dalgıç Ök, “Van Gölü'nde daha önce Rus batığı, batık şehir ve dünyanın en büyük mikrobiyaliti gibi yapılar tespit ettik. Van Gölü'nün hemen hemen her noktasında birçok mikrobiyalit bulunuyor. Şu anda da Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Su Altı Arama ve Kurtarma ekibiyle ileri seviye dalış eğitimleri yapıyoruz. Dolayısıyla çok sık dalış yapıyoruz. Bu dalışlar esnasında da mikrobiyalitlerin üzerinde veya etrafında yeni keşfedilen ikinci tür Vangölü Küçük Mercan balığını görmeye başladık. 

Vangölü Küçük Mercan balığının hem sayısının çok artması hem de önceki çekimlerimize göre boyunun uzunluğu bizi mutlu etti” diye ifade etti. Vangölü Küçük Mercan balığının şu an küçük olmasından dolayı herhangi bir ekonomik değerinin olmadığını ifade eden Ök, fakat ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalarla mutlu sonuçların elde edileceğini aktardı.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal