23.10.2021-15:09 (Son Güncelleme:23.10.2021-17:40)


1

Küresel ısınmanın bir etkisi olan kuraklığın giderek artacağını düşündüklerini belirten Alaeddinoğlu, ‘Dünyanın geleceğine ilişkin çok da olumlu şeyler ifade edilmiyor. İçinde bulunduğumuz Van Gölü havzası da bu süreçten çok etkileniyor. Çünkü kapalı bir havza. Kapalı havzaların dışarıdan beslenmeleri zor oluyor. Bu nedenle kapalı havzaların küresel iklim değişikliğiyle mücadelesi çok daha farklı bir noktada tutulmalı’ ifadelerini kullandı.



2

YER ALTI SUYU KAYNAKLARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

YER ALTI SUYU KAYNAKLARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Yer altı su kaynaklarının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, havzayı besleyen yer altı su kaynaklarına iyi bakılması gerektiğini belirterek, ‘Dünya gerçekten 20 yıldır çok daha olumsuz sonuçlarının hissedileceği bir süreci işaret ediyor. Sıcaklık artışı, su kaynakları açısından çok ciddi sorunların gündeme gelmesine neden oluyor.



3

Bunun etkilerini Van Gölü Havzası`nda yaşıyoruz. Havzada son yıllarda çok belirgin olarak yağışlarda bir azalma söz konusu. Sıcaklık da buharlaşma da çok artıyor. Bu nedenle yer altı suyunu gelişigüzel kullanmamalıyız. Yeni tedbirler almalıyız yoksa bu sorunla mücadele etmek zorunda kalırız. Büyük sondajlara izin verilmemeli. Yer altı suyu hayati önem taşıyor’ dedi.



4

BİRÇOK GÖL KURAKLIK NEDENİYLE KURUDU

BİRÇOK GÖL KURAKLIK NEDENİYLE KURUDU

Kuraklığın giderek arttığını ve birçok gölün küresel ısınma nedeniyle kurumaya başladığına dikkat çeken YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Çünkü buharlaşma çok fazla ve su giderek çekiliyor. Buharlaşma, göle giren suyun 3 katı arttı. Bu nedenle derinliğin az olduğu noktalarda suyun çekilmesiyle yeni adacıklar yüzeye çıktı. Özellikle Erciş körfezinde bunun etkilerini daha belirgin görebiliyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki aylarda çok fazla yağış olur ve kuraklığın etkileri azalır’ ifadelerini kullandı.



5

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR