23.10.2021-11:44 (Son Güncelleme:23.10.2021-17:57)


1

YAKAN DENİZANASI İSTİLASI ARTIYOR

YAKAN DENİZANASI İSTİLASI ARTIYOR

Ülkemizde ikinci kez görülen ve yük gemileri tarafından Akdeniz’e geldiği düşünülen bu denizanası türünün, ‘Şu anda inanılmaz aşırı bir şekilde de çoğaldığını tespit ettik. Ekosistemde hızlı bir değişim yaşıyorlar. Genellikle yüzeye çıkmıyor, dipte yaşıyorlar. Dibe bağımlı yaşasa da pelajik alanda, yani su kütlesinde de görülebilir. İnsanların yüzdüğü alanlarda da dikkat etmeleri ve hiçbir şekilde dokunmamaları gerekiyor’ şeklinde uyarılarda bulundu.



2

DİKKAT EDİN: SU BİTKİSİ GİBİ GÖRÜLEBİLİYOR

DİKKAT EDİN: SU BİTKİSİ GİBİ GÖRÜLEBİLİYOR

Oldukça tehlikeli olan bu denizanası türü hakkında detaylı çalışmaların yapıldığına dikkat çeke Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi ise, 'Ters-düz denizanası' diye isimlendirilmesinin sebebini, kumlu ve çamurlu zeminlerde şemsiye kısmının üzerinde ters şekilde durması olarak gösterdi. Türün, dalışlarda su bitkisi gibi görülebildiğine dikkat çekti.



3

YAKICI DENİZANALARI TÜRKİYE'DE İLK GÖCEK'TE GÖRÜLDÜ

YAKICI DENİZANALARI TÜRKİYE'DE İLK GÖCEK'TE GÖRÜLDÜ

İnsan tenine temas ettiğinde yakan bu denizanası türünün ilk olarak İsrail kıyısından Akdeniz’e geldiğini ifade eden Doç. Dr. Killi, sınır kanallarından ülkemize giren bu denizanası türünün başarılı bir şekilde istila gerçekleştirdiğine dikkat çekere, ‘Türkiye kıyılarında ise ilk kez Eylül 2000'de Göcek Sarsala Koyu'nda Tahsin Ceylan tarafından çekilen sualtı fotoğraflarının, Türk kıyılarındaki varlığını ortaya koydu’ şeklinde konuştu.



4

KAŞ KIYILARINDA YOĞUN GÖZLENDİ

KAŞ KIYILARINDA YOĞUN GÖZLENDİ

Türün, sonraki dönemlerde İskenderun, Ölüdeniz, Hisarönü ve Güllük körfezlerinde rapor edildiğini ifade eden Doç. Dr. Killi, kıyı sularında bol olarak bulunan bu türün son olarak Kaş kıyılarında Tahsin Ceylan tarafından yoğun şekilde gözlendiğini söyledi. Doç. Dr. Killi, "İlkbahar, yaz ve sonbahar ayları denizanalarının aşırı artışları için uygun sıcaklıkların görüldüğü zamanlar olduğu için kıyı bölgelerde bu türlere çok rastlanmaktadır. Yeşilimsi kahverengimsi renkteki bu canlıların şemsiye kenarı ve ağız kollarında yoğun bir şekilde yakıcı hücreler bulunuyor" dedi.



5

KUMLU-ÇAMURLU ZEMİNLERDE YAŞIYOR

KUMLU-ÇAMURLU ZEMİNLERDE YAŞIYOR

Girdikleri yeni ortamlara çabuk adapte olabildikleri ve yoğun şekilde üreyebildiklerini anlatan Doç. Dr. Killi, “Tabi ki iklim değişimi, aşırı balık avcılığı, kıyı yapılarının artırılması gibi insan faktörleri de bu canlıların artışına ve yayılımına yardım etmektedir. Ters-düz denizanası daha çok dalışlarla tespit edilmektedir. Sığ sularda, lagünlerde ve kumlu-çamurlu zeminlerde yayılımı yüksektir" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr