Vaiz nedir, görevleri nelerdir? Nasıl Vaiz olunur, ne kadar maaş alır? Vaiz mesleğinin tanımı ve başvuru şartları

Cami veya ibadethanelerde dini sohbetlere katılan ve vaaz vererek bilgilendirmeler yapan Vaiz, son zamanlarda tercih edilen meslek dallarından biri haline geldi. Bu yazımızda Vaiz mesleği ile ilgili tüm detaylara verirken, Vaiz mesleğinin görevleri ve ne kadar maaş aldıkları konusuna da değineceğiz.

12.06.2022-14:04 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-14:04) Vaiz nedir, görevleri nelerdir? Nasıl Vaiz olunur, ne kadar maaş alır? Vaiz mesleğinin tanımı ve başvuru şartları

Genellikle Cuma namazlarında önce gerçekleştirilen sohbetlerde ve dini vaazlarda konuşmacı olarak bilinen imamlara Vaiz adı verilir. Dini bilgiler ışığında sohbetler yapan vaizler, sadece cami veya ibadethanelerde vaazlar verir. Aynı zamanda cami, mescit ve toplu ibadet alanları ile birlikte hastane, cezaevleri, şirketlerde de hizmetlerini sürdürürler.

Vaiz nedir, görevleri nelerdir?

Vaiz, genellikle camilerde vaaz verirken görebiliriz. Cemaatin dini bilgiler ışığında aydınlatırlar. Vaaz sırasında cemaatin sorduğu dini soruları yanlış bilgi kullanmadan yanıtlamakla yükümlüdürler. Görev aldıkları ve hizmet verdikleri bölgelerde vaaz vermeden önce bölgenin sosyal yapısı ile birlikte dini, ahlaki, kültürel yapıları incelenir ve vaazlar ona göre hazırlanır.

Vaiz nedir, görevleri nelerdir

Bölgede farklı sorunları tespit etmesi halinde ise bu sorunları rapor ederek gerekli yerlere bildirmekle sorumlu olan vaizler, bazı eksiklikleri de gidermekle sorumludurlar.

Genel olarak Kur’an’ı Kerim bilgilerini cemaate aktarmakla yükümlü olan vaizler, İslam’da kişilerin nasıl davranmaları gerektiğini, doğruları ve yanlışları tüm gerçeklikleriyle anlatma zorundadır. Bu nedenle vaiz olmak isteyenler tüm dini konular hakkında bilgi sahibi olması zorunludur.

Nasıl Vaiz olunur, ne kadar maaş alır?

İslami alandaki tüm konularda cemaate Müslümanlığı olması gerektiği şekilde sevdirerek anlatan, onlara vaaz vererek gerekli bilgileri en doğru şekilde anlatan vaizler dini bilgiler karşılığında nasihatlar vererek devletten maaş almaktadırlar.

Vaiz olabilmek için ilk olarak T.C. 657 numaralı devlet memurları yasasında yer alan 43. Madde koşullarını taşıması gerekir.

Vaiz mesleğine sahip olabilmek için diğer gereli şartlar ise şöyledir;

- Vaizlik mesleği ile ilgili gerçekleştirilen sınavlardan (KPSS gibi) en az 70 puan alması,

- Sicilin temiz olması, son 3 yıl içerisinde kınama harici hiçbir suça karışmamış olması,

- Üniversitelerin ilgili bölümlerinde 4 yıl eğitim almış olması,

- Diyanet işlerine bağlı olarak vaiz olabilmek için en az 2 yıl tecrübeli olması veya personel olarak çalışmış olması,

- Vaizlik ile ilgili uzmanlık sınavından başarılı puan alınmış olması.

Diyanet İşleri bünyesi tarafından kabul edilerek göreve başlayan vaizlerin atamaları yalnızca mescitlere yapılır. Vaizler cami, mescit ve toplu ibadet alanlarının yanı sıra çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde ve hastanelerde de görev alırlar. Fabrika ve toplumun fazla olarak bulunduğu bazı bölgelerde fetva ve nasihatlar veren vaizler aynı zamanda vaazlarda vererek toplumu bilgilendirirler.

Vaiz maaşları 2022 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak minimum imam, müezzin ve vaiz maaşları ise şöyle:

İmam/hatip maaşı 6 bin 214,41 lira

Müezzin maaşı 6 bin 214,41 lira

Vaiz maaş 6 bin 545.88 lira

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal