Uzun yaşamın sırrı çözüldü! Tabağınıza birkaç tane koymanız ömrünüzü en az 5 yıl uzatıyor

Sadece basit bir atıştırmalığın hayatınızı değiştirebileceğini biliyor musunuz? Yapılan doğru beslenme ile hayatınızı büyük oranda değiştirme gücüne sahip. Sadece yapılacak olan basit değişiklik, yaşanılacak olan tüm bu süreçte farklı bir adım atmanızı sağlayabilir.

17.08.2022-10:48 - (Son Güncelleme: 17.08.2022-13:38)

Sağlıklı sürdürülmek istenilen yaşam tarzı, kronik hastalık riskini de büyük ölçüde önleyebilir. Daha uzun bir yaşam süresi için iç organların korunması önem taşır ve bunun için özellikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu iddiayı destekleyen pek çok kanıt gibi, Foods dergisinin yayınladığı bir çalışma, üzümün koruyucu potansiyelini ortaya koyan veriler elde etti. Batı New England Üniversitesi Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Fakültesi dekanı ve eczacılık profesörü John Pezzuto başkanlığındaki yapılan araştırma, üzümlerin yüksek yağlı bir diyetin etkilerine karşı koyup koyamayacağını belirlemeye çalıştı. Yapılan bir çalışma, tipik olarak batı ülkelerinde tüketilen yüksek yağlı bir diyete günde iki fincanda üzümün biraz altına eşit oranda üzüm eklenmesinin, karaciğer yağlanmasında azalma ve daha uzun yaşam süresi sağladığını gösterdi. Yapılan bir dizi deneyde, fareler tipik olarak tüketilen yüksek yağlı bir diyetle beslendi. Ayrıca, küçük bir meyve kabına eşdeğer günlük bir toz üzüm takviyesi aldılar. Sonuçlar, laboratuvar farelerinin daha az yağlı karaciğere sahip olduğu ve akranlarından daha uzun yaşadığını gösteriyor. Yüksek yağlı bir diyete üzüm eklemek de antioksidan gen düzeylerini artırıp, doğal ölümü geciktirdi. Profesör Pezzuto, yapılan çalışmada gözlemlenen değişikliğin, bir insanın yaşamında 4 veya 5 yıl artış ortaya çıkarabileceğini açıkladı. Farelerin ömür sürelerindeki artış, her ne kadar bir insan ömrüne net bir şekilde dönüştürülmese de, uzun ömürlülük üzerinde bir etkisi olabileceği belirtiliyor. Araştırma, üzümlerin beyin geliştirme potansiyeline sahip olduğunu da ortaya koydu. Üzümlerin özütünü tüketen ve yüksek yağlı bir beslenme sistemine sahip olan farelerde, üzümlerin davranış ve biliş üzerinde olumlu etkileri vardı. 


Yapılan üçüncü bir çalışma, üzümlerin diğer niteliklerine ek olarak metabolizmayı arttırarak kalori yakmaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. Profesör Pezzuto, üzüm verilmesinin ardından bedendeki olumsuz etkinin azalıp hayatta kalma süresinin arttığını belirledi. Alınan tüm bu sonuçlar, üzümlerin gen hasarlarını düzenleme, oksidatif hasarı önleme, yağ asidi metabolizmasını düzene sokma ve yüksek yağ oranına sahip bir beslenme sisteminde bile ömrü uzatabilme potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. 600'ün üzerinde bilimsel çalışması ile bilinen Profesör Pezzuto, bu çalışmanın üzümünün faydalarına yeni boyut kazandırdığını dile getirdi. Bunun bir fare çalışması olduğunu belirtmekte fayda var, bu sebep ile sonuçların insanlarda yeniden üretilip üretilmeyeceği belli değil. Bu nedenle, bu hipotezin ne kadar genelleştirilebilir olduğunu test etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Uzun ömürlülüğü artırmak için tek bir öğeye güvenmemeniz gerektiğini de hatırlamakta fayda var. En iyi sonuçlar için, sağlığınızı korumak ve kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olmak için sağlıklı ve dengeli bir beslenme sistemine sahip olmanız gerekiyor. Uzmanlar, üzümün dışında günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketen kişilerin kalp hastalığı, felç ve bazı kanser risklerini düşürdüğüne dair kanıtlar olduğunu gösteriyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal