Uzmanlar yıl sonundaki altın fiyatları tahminlerini açıkladı! Altın fiyatlarında Çarşamba gününe dikkat!

Gelişme tahvil piyasalarında da satış baskısından kaynaklı artış görüldü. Bazı varlıklarda getiri eğrisinin tersine dönmesi resesyon korkularının artmasına neden oldu. Gelişmelerle beraber ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi yüzde 3,20 ile 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığı görüldü.

13.06.2022-11:50 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-12:34) Uzmanlar yıl sonundaki altın fiyatları tahminlerini açıkladı! Altın fiyatlarında Çarşamba gününe dikkat!

ABD'de başta olmak üzere küresel ölçekte yükseliş eğilimi sürdüren enflasyon, piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde de etkili olmayı sürdürüyor. ABD'de Cuma günü açıklanan verilerde TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi), mayıs ayında yüzde 1 artış gösterirken, yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981'den bu yana kaydedilen en yüksek artış yaşandı. Öngörülerin aksine enflasyonun yükseliş eğilimini sağlanması, Fed'in agresif şahin politikalarına öngörülenden daha uzun süre devam edebileceği endişesiyle piyasalarda risk iştahında düşüş yaşandı.

75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 53

Gelişme tahvil piyasalarında da satış baskısından kaynaklı artış görüldü. Bazı varlıklarda getiri eğrisinin tersine dönmesi resesyon korkularının artmasına neden oldu. Gelişmelerle beraber ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi yüzde 3,20 ile 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığı görüldü. 3, 5, 10 ve 30 yıllık ABD tahvil faizlerinde getiri eğrisi tersine dönerek resesyon riskini fiyatlamaya başladı. Ayrıca, Fed yetkililerinin daha önce olasılığı dışında olarak nitelendirdikleri 75 baz puanlık politika faizi artışı ihtimali tekrar gündeme eklendi. Para piyasalarında bu hafta yapılacak toplantıda yüzde 25 ihtimalle Fed'in enflasyonu kontrol altına almak amacıyla 75 baz puan faiz artışına gidebileceği fiyatlanırken, temmuz ayında yapılacak toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 53 seviyesine çıktı.

75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 53

Dolar yükselişle başladı

Geçen haftanın son iki işlem gününde dalgalanmalar yaşandıktan sonra 17,10'un hemen üzerinde kapanan dolar/TL, yeni haftada yükselişler kaydedildi . Dolar/TL, 17,26’dan işlem görürken, euro/TL ise 18,11 seviyesinde seyrediyor. 

ONS altın ve gram altın fiyatları

Altın fiyatları ise son üç haftadır 1.850 dolar civarında seyrediyordu. Cuma gününün başlarındaki yoğun satış baskısından sonra destekten seken sarı metal dramatik bir toparlanma yaşadı. Ancak altının ons fiyatı yeni haftada yüzde 0,4 düşüşle 1.865 dolardan değerleniyor. 20 Aralık öncesi 1062 liraya yükselerek tüm zamanların zirvesine yerleşen gram altın ise geçtiğimiz hafta 1000 TL kritik sınırının üzerine yeniden çıkmıştı. Yeni ekonomi programlarının açıklanmasıyla dolar/TL kurundaki kısa süreli düşüş sonrası bu seviyenin altına çekilse de kalıcılık sağlanamadı. Altının gram fiyatı 13 Haziran Pazartesi gününe yükselişle başladı. Ons altındaki sakin seyre rağmen dolar kurundan destek bulan gram altın 1029 liradan güne başlamasının ardından şu sıralar 1034 liradan alıcı ile buluşuyor.

ONS altın ve gram altın fiyatları

"Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi olası"

RJO Futures kıdemli piyasa analisti Bob Haberkorn, değerli metal için değerlendirmelerde bulundu. Haberkorn, “Altın tam olarak olması gerekeni yapıyor. Yatırımcılar bir kez daha altına enflasyon riskinden korunma ve güvenli liman varlığı olarak bakıyorlar. Piyasa, Federal Rezerv’in enflasyonu dizginlemek için yapabileceği hiçbir şey olmadığını anladı. Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi olası. Ancak, bu da, hiçbir yerde enflasyonu karşılayacak kadar yüksek olmayacaklar. Bu ortamda, gerçekten istediğiniz altındır.” açıklamalarında bulundu.

Gold Focus raporuna göre yıl sonu tahminleri

Grup, yıllık Gold Focus raporunda belirtilen yıl sonu altın tahminlerinde, “Politika oranları yükselirken ve enflasyon düştükçe, ikinci yarıda reel faizlerin ve getirilerin önemli ölçüde artmasını ve altın fiyatı üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Gold Focus, 2022’de altın fiyatının ortalama 1.830 dolar olacağını öngörüyor. Yani geçen yılki 1.799 dolarlık tahminden yüzde 1,7 artış gerçekleştirdiler.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal