Uzmanlar uyardı: Erik yedikten sonra yapılan bu hata ciddi sağlık sorununa neden oluyor

Yaz ayının en sevilen meyvelerinden biri olan erik, tezgahlarda yerini almaya başladı. Ancak erik yedikten sonra yapılan bu hatanın ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten uzman isim, erik yedikten sonra sakın bunu yapmayın dedi ve uyardı! İşte detaylar….

26.05.2022-16:37 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-17:40) Uzmanlar uyardı: Erik yedikten sonra yapılan bu hata ciddi sağlık sorununa neden oluyor

Yaz meyvelerinin arasında gözde olan erik, tezgahlarda yerini almaya başladı. Fiyatların düşmesi ile eriğe olan ilgi arttı. Ancak uzmanlar erik yerken yapılan bir hataya dikkat çekerek, erik yedikten sonra sakın bu hatayı yapmayın dedi ve uyardı. 

Erozyona neden oluyor

Birçok kişi tarafından sevilen meyvelerin başında yer alan erik yedikten sonra diş fırçalanmasının oldukça sakıncalı olduğunu dile getiren Diş Hekimi Pertev Kökdemir asit erozyonuna karşı, “Yemek yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın’’ dedi ve uyardı. Asitli içecekler gibi aşrı ekşi ve tatlı yiyeceklerde diş erozyonuna neden olmaktadır. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, her gün narenciye tüketen bir kişini diş erozyonuna yakalanma olasılığının 37 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Sağlıklı olduğu bilinen elma sirkesinin haftada birkaç defadan fazla tüketilmesinin de diş sağlığı için iyi olmadığı belirtildi. Diş Hekimi Pertev Kökdemir asit erozyonuna karşı, “Yemek yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın” diyor ve uyarıyor: “Dişlerinizi özellikle asitli yemeklerden veya içeceklerden hemen sonra fırçalamayın. Asitli içecekler, sporcu içecekleri, asidik gıdalar, ekşi meyveler, turunçgiller; diş minesini yumuşatır’’ şeklinde konuştu. 

Diş fırçalarken nelere dikkat edilmeli

Dişlerinizi muhakkak yatmadan önce fırçalayın

Bazı besinleri tüketir tüketmez diş fırçalamanın sanıldığının aksine, dişlere daha fazla zarar verebileceğini dile getiren Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Bu besinleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak, asidin diş minesi üzerindeki etkisini hızlandırabilir ve alt tabakayı aşındırabilir. Çünkü yemekte dişlere yapışan artıklar kısa süre içinde aside döner’’ dedi. 

Yemek yedikten sonra diş fırçalamak, ağızda oluşan asidin yayılmasına neden olduğuna dikkat çeken Kökdemir, ‘’Yemekten hemen sonra diş fırçalamak ise o asidin ağız içinde yayılmasına neden olur. Asit, diş minesinin kalitesini düşürür, dayanıklılığını azaltır. Böylece dişler çok daha kolay çürür. Dişleri yemekten hemen sonra değil, 1-2 saat sonra fırçalayın. Aslında en ideal olanı gece yatmadan önce fırçalamaktır. Basit çözüm, ekşi bir şey yedikten sonra asidi nötralize etmek için ağzımızı suyla yıkamamız gerektiğidir. Dişlerinizi fırçalama ihtiyacı hissediyorsanız, ağzınız çalkalayın ve sonra bir bardak ılık su için’’ dedi. 


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal