Refakat izni nedir, ne demektir? Refakat izni kimlere verilir alma şartları nelerdir? Refakat izninde maaş kesilir mi?

Memurların alabildiği refakat izni hangi şartlarda alınabilir? Refakat izni alabilmek için neler yapmak gerekir? Refakat izni ne demektir? Refakat izni alma şartları nelerdir? Detaylar haberimizde..

25.05.2022-23:46 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-23:46) Refakat izni nedir, ne demektir? Refakat izni kimlere verilir alma şartları nelerdir? Refakat izninde maaş kesilir mi?

Refakat izni; devlet memuruna verilebilen izindir. Refakat izni, kişi ve aile üyelerinden birinin kaza geçirdiği ve o kişiye bakacağı durumlarda tüm hakkını aktif olarak kullanarak almış olduğu izindir.

Refakat izni nereden alınır?

Devlet memurunun aile üyelerinden birisinin hayati önem taşımış şekilde bir kaza veya hastalık geçirdiği durumlarda memurun bakım vermesine muhtaç kalmış olması ve bakmaması halinde hayati tehlike yaşayabileceği sağlık kurulu raporu ile belirtilmiş olması durumlarında verilecek olan izindir. Refakat izni sağlık kurulu tarafından onaylı rapor ile bağlı olunan birimdeki müdürü başvurarak alınmaktadır.

Refakat izni nasıl alınır?

Refakat izni en fazla 3 ay olmakla birlikte gereken durumlar için 6 aya kadar verilebilmektedir. Altı ay refakat izni kullanmış olan kişi için aynı hastalık ve aynı kişi bakımı için tekrar refakat izni verilemez. Refakat izni boyunca memurun özlük ve aylık hak durumu korunmaya devam eder. Özel durumlar için 6 ay ücretli refakat izni aldıktan sonra 12 ay ücretsiz refakat izni de alınabilmektedir. Bu izin içinde sağlık kurulundan rapor alınmalıdır.

Refakat izni kimlere verilebilir?

Refakat izni şuanda sadece devlet memuru için verilen bir haktır.

Bakması gerektiği kişilerden,

Bakmakla yükümlü olmasa bile, refakat edilmediği durumda hayatı tehlike altına giren ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden biri ağır bir kaza geçirmiş olması veya tedavi uzun sürecek hastalığın bulunmuş olması hallerinde, memura refakat izni verilmez.

Refakat izni alındığı zaman maaş kesilir mi?

Refakat izni alan kişi için yol ücreti ve harcırah vb ödemeleri yapılmaz. İzin bittiği zaman memur göreve başlar. Yolun süresi durumu ile ilgili ilave bir izin süresi bulunmaz. Refakat izni almak için memurun bakmakla yükümlü olduğu kişi tedavisinde hastane ya da evde olması değişkenlik göstermez. Bu izin süresince memurun maaş kesintisi olmaz. Tüm maaşını alır.

Refakat izni parça parça kullanılabilir mi?

Devlet memurları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 105 inci maddesinde son fıkrada refakat izni 3 aya kadar verilebileceği, gerekli görüldüğü durumlarda 3 aylık süre aynı şartlarda 1 katı şeklinde uzatılması mümkündür. Alınan iznin haftada 1 gün veya ayda 4 gün gibi ayrı ayrı kullanılması gibi bir madde metninden hükmün çıkarılacağı mümkün olmaz.

Refakat izni hangi tarihte başlar?

Refakat izni başlama tarihi, sağlık kurulunca verilmiş olan raporda tarihin esas alınıp belirlenmesi gerekir.refakat izni

Selin Doğan
selindogan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal