Bebeğe ilk doğduğunda hangi aşılar yapılır? Yeni doğan bebeğin aşıları nelerdir?

Bebeklere yapılan aşılar nelerdir? yeni doğan bebeğe hangi aşıların yapılması gerekli? İşte yeni doğan bebeklere yapılması gereken aşıların takvimi ve nedenleri...

25.05.2022-21:57 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-21:57) Bebeğe ilk doğduğunda hangi aşılar yapılır? Yeni doğan bebeğin aşıları nelerdir?

Aşıların düzenli olarak zamanında yapılması önemlidir. Özellikle yeni doğan bebekler için düzenlenen aşı takvimine ebeveynlerin uyması gerekmektedir. Aşılar bebekler ve çocuklar için önem taşımaktadır. 

Aşı takvimi ne anlama gelmektedir? 

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebekler için aşı takvimi düzenlenmiştir. Bu aşıların düzenli olarak bebeklere ve çocuklara uygulanması onlar için önem taşımaktadır. Her aşının kendine göre koruması vardır ve bu zamanların atlanılmadan yapılması gerekmektedir. 

bebekler için aşı takvimi

Aşı takviminde yer alan hastalıkların anlamları;

Hepatit B: Ölü virüs aşısı anlamına gelir ve koldan kas içine enjeksiyon ile uygulanarak yapılmaktadır. Doğumda, birinci ayda ve altıncı ayda uygulanmaktadır.

BCG: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı bakteri aşısı anlamına gelmektedir. İkinci ayda yapılmaktadır.

DaBT-İPA-Hib Karma Aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib-Çocuk Felci: 5 hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısı anlamı taşır. İkinci, dördüncü ve altıncı aylarda yapılmaktadır.

KPA Pnömokok Aşısı: Ölü bakteri aşısıdır. İkinci, dördüncü, altıncı ve onikinci ayda uygulanmaktadır.

KKK Karma Aşı; Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısı anlamına gelir. Onikinci ayda ve ilköğretim 1.sınıfta uygulanmaktadır.

DaBT-İPA Dörtlü karma aşı; Difteri-Boğmaca-Tetanoz- Çocuk Felci: 4 hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısı anlamına gelir. Onikinci ayda ve ilköğretim 1.sınıfta uygulanmaktadır.

Çocuk Felci aşısı Polio: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısı anlamına gelir. 

Difteri-Tetanoz Td: İki hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri aşısı anlamına gelir ve ilköğretim sekizinci sınıfta uygulanmaktadır. 

Hepatit A: Ölü virüs aşısıdır. Koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. Onsekizinci ayda ve yirmidördüncü ayda uygulanmaktadır. 

Suçiçeği: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısı anlamına gelir. Onikinci ayda uygulanmaktadır. 

Tuğçe Kızıldemir
tugcekzldmr@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal