Uzmanlar korkunç gerçeği ortaya çıkarttı: O ağrı kesiciler böbrek hastalığına neden oluyor

Son yıllarda en çok tüketilen şeylerden şeyler den biri ağrı kesiciler. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, en sık kullanılan ağrıkesicinin bazı ilaçlarla birleştiğinde böbrekte büyük hasara neden olduğu ortaya çıktı.

10.05.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-17:00)

Milyonlarca kişi tarafından kullanılan ağrı kesicilerin bazı ilaçlarla birleştiği zaman böbrekte ciddi hasarla neden olduğunu gösteren araştırma, dünya genelinde büyük ilgi gördü. Özellikle ağrı kesici denildiği zaman ön plana çıkan ibuprofen ilaçların milyonlarca kişi tarafından kullanıldığı ve vücutta ciddi hasarlara neden olduğu ortaya çıktı. 

Milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor 

Özellikle sır ağrısı, regli sancısı ve diş ağrısı gibi en çok görülen şikayetlerin tedavisinde kullanılan İbuprofen bazlı ağrı kesiciler, birçok kişi tarafından kullanılıyor. Yapılan bir araştırmada dünya genelinde farkında olmayan ibuprofen bağımlısı insanlar bulunuyor. Uzmanlar ise böyle kişilerde ilacın yarardan çok zarara neden olduğu konusunda uyardı. 

Böbrek hastalığına neden olan ağrı kesiciler

Hipertansiyon ilaçları kullananlar bu ağrı kesiciden uzak dursun

Tıp dünyasında yakından takip edilen Mathematical Biosciences dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, kullanıcılar arasında oldukça popüler olan ağrı kesicinin bazı birleşenlere karşı hassasiyeti konusunda uyarıda bulunuluyor. Diüretikler ve RSA inhibitörleri, genellikle hipertansiyonu olan kişiler için birlikte reçete edilir ve çeşitli farmasötik marka adları altında bulunur.

Araştırmanın yürütüldüğü Waterloo Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, üç ilacın etkileşimlerini ve böbrek üzerindeki etkisini modellemek için bilgisayar simülasyonlu ilaç denemelerini kullandılar. Belirli tıbbi profillere sahip kişilerde kombinasyonun, bazı durumlarda kalıcı olabilen akut böbrek hasarına neden olabileceğini ortaya çıkardılar. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal